JUSS OG SAMFUNN

Vil la alle se lønna

Regjeringen vil ikke hindre at lønnsopplysningene til 800.000 nordmenn er tilgjengelig.

Statsråd Rigmor Aasrud i Fornyingsdepartementet (FAD) vil ha mye åpenhet rundt lønnsbetingelsene til ansatte i offentlig sektor.
Statsråd Rigmor Aasrud i Fornyingsdepartementet (FAD) vil ha mye åpenhet rundt lønnsbetingelsene til ansatte i offentlig sektor. Bilde: Per Ervland

Tirsdag denne uken kunne digi.no avdekke at lønnsopplysningene til alle som jobber i offentlig sektor, rundt 800.000 arbeidstakere, er å anse som offentlig tilgjengelig informasjon. Det betyr at hvem som helst, uten å måtte oppgi hverken identitet eller navn, kan få tilgang til for eksempel lister med navn og bruttolønn til samtlige ansatte i kommunale, fylkeskommunale eller statlige virksomheter.

Dette skapte stor oppstandelse, både fra Stortinget og fra fagforeningshold. Høyre vil forfølge saken i Stortinget mens LO-stat, som organiserer over 40.000 tilsatte i statlig sektor, vil se på offentlighetsloven igjen.

digi.no spurte ansvarlig statsråd, fornyingsminister Rigmor Aasrud om hun synes det er OK at lønnsopplysninger til navngitte personer i offentlig sektor er fritt tilgjengelige – og kan hentes ut av anonyme uten grunngivning?

– Her er det flere hensyn som står mot hverandre. Først og fremst hensynet til offentlighet mot hensyn til den enkelte ansattes personvern. Jeg tror det er riktig med en stor grad av åpenhet også når det gjelder hvordan staten lønner sine ansatte. Men det er jo begrensninger. Poster som for eksempel bidragstrekk eller andre taushetsbelagte opplysninger, leveres ikke ut, svarer Aasrud i en e-post til digi.no.

Hun trekker også frem om dette kan påvirke rekruttering til offentlig sektor på en negativ måte.

– Private ansatte omfattes jo av et annet regelverk, som ikke åpner for slikt innsyn. Selv om det ikke har vært mange innsynsbegjæringer i forbindelse med vanlige ansattes lønn så langt, kan jo dette øke nå som det er blitt vanskeligere å søke i skattelistene. Skulle innsynsmulighetene fungere negativt for rekrutteringen eller få andre utilsiktede negative konsekvenser, vil vi selvfølgelig se nærmere på dette. Men i første omgang tror jeg vi bør se hvordan dette fungerer i praksis, opplyser statsråden.

Når digi.no spør om de vil vurdere endringer i offentlighetsloven sett i lys av de nye mulighetene som ny teknologi gir, svarer ministeren følgende:

– Det ligger allerede inne et lovendringsforslag i Stortinget, som vil gjøre det helt klart at det er kun lønnsopplysninger og eventuelle andre goder som det kan gis innsyn i.

– Informasjon om bidragstrekk, fagforeningskontigent og lignende poster på lønnsslippen, er åpenbart unntatt offentlighet. Går endringsforslagene i offentlighetsloven gjennom, vil det også slås fast at mer privat informasjon som fødselsnummer og bankkontonummer, ikke skal utleveres. Slik informasjon utleveres i praksis heller ikke i dag, men en lovendring vil fjerne en hver tvil om hva det kan gis innsyn i, opplyser Aasrud som dermed gjør det klart at det ikke er aktuelt med ytterligere endringer nå.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.