Vil la deg handle med mobiltelefonen

Telenor og DnB skal åpne sin nye markedsplass allerede i november. Systemet vil la deg handle trygt over Internett - med mobiltelefonen.

Telenor og DnB skal åpne sin nye markedsplass allerede i november. Systemet vil la deg handle trygt over Internett - med mobiltelefonen.

Tre store aktører arbeider med planer for å sikre det norske Internettet - både for handel og utveksling av annen informasjon.

Mange har sagt det før, men nå skal Internett bli trygt. Dette krever et system som utveksler såkalte digitale signaturer. For at butikk, bank, mottaker og sender skal stole på innhold og transaksjon, må man kommunisere gjennom en sentral/markedsplass som holder oversikt over partene. Sertifikatet vil bli inngangskortet til trygg netthandel, spill, dokumentutveksling og andre avanserte adgangstjenester.

De tre aktørene, Telenor/DnB, Posten SDS og Bankenes Betalingssentral er nå midt i en kamp om å sikre seg flest mulig kunder og partnere. For vinneren(e) i kappløpet vil bli mektige sentraler i det norske næringslivet. Du ønsker jo ikke å gå rundt med flere smartkort og andre ID-systemer. Enkelt-selskaper som for eksempel Rema vil derfor ikke lage sitt eget kort, men velge en av de tre partene.
Les om Posten SDS og BBS sine planer:
Alle tippekunder får digitalt sertifikat
BBS skal samle de andre bankene

Telenor og DnB offentliggjorde i mai sine store planer for en felles markedsplass/portal for privatpersoner og små bedrifter i Norge. Meningen er å tilby en side for Internett-handel, overføringer og sikre dokumenter. Grunnmuren for markedsplassen blir et system for digitale signaturer. Les om de to gigantenes nye markedsplass: Telenor og DnB starter portal, angriper SOL

Telenor/DnB ligger an til å vinne det første kappløpet, for alliansen har et hemmlig våpen. Din mobiltelefon kan brukes til å sende og motta digitale underskrifter.

Der Posten SDS og BBS skal utstyre folk med SET-systemet, smartkort og programvare-baserte systemer for PC, satser DnB/Telenor først på mobiltelefon-systemet som Filmweb allerede har tatt i bruk. På Filmweb kan du kjøpe kinobilletter med mobiltelefonen.

Det avanserte systemet gjør at Telenor/DnB kan lansere en tjeneste for sikker handel allerede i mot slutten av året, forteller Knut Oppegaard, daglig leder for DnB/Telenor-selskapet, til digitoday.no. Foreløpig har det felles selskapet arbeidsnavnet Telefin.

- Vi planlegger et system der du vil kunne betale elektronisk med mobiltelefonen, enten du er i en butikk eller på Internett, Nesten alle nordmenn har nå mobiltelefon og svært mange av dem kan oppgraderes over telenettet. Men du må først skifte GSM-brikke, forteller Oppegaard.

Kjernen i systemet er en nettlommebok, et system der du har overført penger til en egen internettkonto hos DnB. Nettlommeboken blir billigere å bruke enn vanlig bankkonto-trekk og skal brukes til småkjøp ned mot 20-30 kroner. Akkurat hvordan tjenesten skal fungere er ikke klart, men butikkpersonalet eller nettstedet vil trolig få en epost eller SMS-melding om at penger er overført.

"Telefin" vil også la kunder motta og betale større summer, enten under kjøp over Internett eller betaling av elektroniske regninger de mottar. Da vil betalingen trekkes fra en vanlig bankkonto eller et kredittkort.

Systemet skal først markedsføres mot DnBs nettbank-kunder og Internett-abonnentene i Telenor-eide Nextra. Neste fase er så markedsføring mot alle Telenor og DnBs kunder, det vil si nesten alle voksne personer i Norge.

Telenor og DnB har vært i kontakt med andre banker og teleselskaper, som Kreditkassen og Telia-eide Netcom for å få dem med på satsingen. Men Oppegaard innrømmer at de i utgangspunktet er skeptiske til å bidra i en tjeneste eid av deres konkurrenter. Om Telenor/DnB er villig til å la Netcom eller andre banker kjøper deler av "Telefin", vil ikke Oppegaard kommentere.

Telefin har foreløpig bare fem ansatte, men skal snart opp i femti stykker. Mesteparten vil komme fra Telenor og DnBs interne rekker.

Til toppen