Vil lage åpent filformat for digital kino

Adobe har tatt initativ til å utvikle et nytt, åpent format for høykvalitets video.

Vil lage åpent filformat for digital kino

Adobe har tatt initativ til å utvikle et nytt, åpent format for høykvalitets video.

Adobe kunngjorde i dag at selskapet ønsker å utvikle et åpent filformat for digital kinofilm. Selskapet ønsker å basere formatet på filformatet DNG (Digital Negative Specification), et råformat for digitale stillbilder.

Adobe planlegger å samarbeide med ledende kameraprodusenter, inkludert Panavision, Silicon Imaging, Dalsa, Weisscam og ARRI, i tillegg til codec- og programvareleverandører som CineForm, Iridas og The Foundry, for å definere kravene for et åpent, offentlig dokumentert filformat som etter planen skal hete CinemaDNG.

Adobe har som mål at filmprodusenter med større fortrolighet skal kunne ta i bruk digital digitale kinokameraer, i tillegg til at kameraprodusenter il kunne tilby spesialisert funksjonalitet samtidig som de kan sikre umiddelbar filformatkompatibilitet med eksisterende arbeidsflyt.

Adobe mener at det er problematisk at det i stadig dukker opp leverandørspesifikke råformater, og at dette vil kunne underminere noen av fordelene med digital kino. Selskapet håper at det en åpen, offentlig og varig standard kan bidra til å løse utfordringene man mener vil komme.

I første omgang vil formatet trolig kun brukes av de største filmselskapene, fordi utstyret som vil støtte formatet vil være blant det dyreste på markedet. Men etter hvert som prisene reduseres, vil formatet også kunne bli interessant for flere.

Adobe vil inkludere støtte for CinemaDNG i framtidige utgaver av produkter som Premiere Pro og After Effects.

Til toppen