Vil lage en ny global mobilstandard

Vil lage en ny global mobilstandard

Forskjellige standarder og dyre patentkrav bremser mobilbransjen, men nå skal de største aktørene sette seg ned sammen.

Verden er i ferd med å runde 2,5 milliarder mobilabonnenter, men enda flere kunne hatt gleden og nytten hadde det ikke vært for en rekke hindere. Verdens mobilbrukere lever med ulike og inkompatible teknologier, for hverken med 2G eller 3G klarte man å bli enige.

En gruppe bestående av de aller største mobiltelefon-operatørene har derfor dannet et allianse i et nytt forsøk på å bli enige om en ny standard, skriver Wall Street Journal.

Og det er ikke hvem som helst som går sammen: Med i alliansen er foreløpig verdens støste mobilselskap, China Mobile, japanske NTT DoCoMom, amerikanske Sprint Nextel, engelske Vodafone, France Telecom/Orange og Deutsche Telekom/T-Mobile.

Aktørene kaller samarbeidet for "Next Generation Mobile Networks initiative" og skal åpenbart skape en 4G-standard.

Partene sier det ikke rett ut, men alliansen er egentlig et frontalangrep på blant annet Qualcomm, som sitter på de sentrale patentene på de forskjellige 3G-teknikkene, noe mobilprodusentene betaler dyrt for.

Alliansen har som mål å få på plass "et mer transparant og forutsigbart intellektuelt rettighets-regime", uttaler Sprint Nextel diplomatisk.

Partene skal også forsøke å takle tekniske utfordringer, men blant annet frekvensbruk og øke utnyttels. Årsaken til dette er at mobilbransjen er i ferd med å slippe opp for frekvenser og båndbredde, blant annet fordi mobil-TV og andre teknikker også presser på.

Et annet mål er å gjøre det enklere å tilpasse mobilene til operatørene, noe som i dag er en tung prosess. I mange land er det mobiloperatøren som selger deg en tilpasset mobil med deres logo, kanskje til og med uten logoen til produsenten.

Alliansen er derfor et angrep også på Nokia og de andre produsentenes markedsmakt.

Til toppen