FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil lage standard for PC-batterier

De store PC-leverandørene går sammen om å lage en standard for PC-batterier.

22. sep. 2006 - 09:11

Det er blitt kjent at representanter for verdens største leverandører av bærbare PC-er holdt et møte i forrige uke i San Jose i California. Formålet med møtet var å sette i gang arbeidet med å etablere en felles standard for litiium-ion-batterier til bærbare PC-er.

Bakgrunnen for møtet er problemer PC-leverandørene har hatt med batterier som overoppheter og utløser brann. I august måtte Dell og Apple kalle tilbake henholdsvis 4,1 millioner og 1,8 millioner batterier. Sist helg opplevde en flypassasjer at en Lenovo-PC begynte å brenne i det han skulle stige om bord i et fly på den internasjonale flyplassen i Los Angeles.

    Les også:

Møtet ble arrangert av IPC, en global bransjeforening som samler både produsenter og brukere av ulike typer elektroniske komponenter. Tilstede, ifølge en pressemelding, var Dell, HP, Lenovo og Polycom. Ifølge nettmagasinet Ars Technica var Sony ikke invitert til møtet, men det foreligger ingen forklaring på hvorfor Apple ikke deltok. Det er Sonys batterier som måtte tilbakekalles av Dell og Apple.

Hensikten med å standardisere litium-ion-batterier til bærbare PC-er er dels å avverge flere problemer med overoppheting, og dels å få ned produksjons- og utviklingskostnadene.

Formelt er det IPCs OEM-komite for kritiske komponenter som skal stå bak den framtidige standarden. Komiteen sier de skal engasjere alle ledd fra produsent til PC-leverandør, og at standarden skal være klar i løpet av andre kvartal 2007.

Bransjeforeningen for batteriprodusentene, Portable Rechargeable Battery Association (PRBA), sier i en erklæring at de støtter arbeidet til PC-leverandørene og IPC. De anbefaler IPC å studere arbeidet med den kommende standarden IEEE 1725 for litium-ion-batterier i mobiltelefoner, som har pågått siden desember 2004. PRBA understreker at en eventuell standard for litium-ion-batterier til bærbare PC-er også om omfatte hvordan batteriene lades.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.