IT-NORGE

Vil lagre data i Lefdal gruve

Fornyingsministeren tror utbrukte gruverom kan huse «grønne» datasentraler.

17. aug. 2009 - 08:32

Ifølge en pressemelding fra Fornyingsdepartementet vil statsråd Heidi Grande Røys besøke Måløy og Lefdal gruve i Eid i morgen.

Formålet med besøket er å presentere rapporten Sky og fjordane som IKT-Norges Grønn IT-prosjekt leverte statsråden tidlig i juli.

Rapporten argumenterer for at Norge kan gjøre «grønne datasentraler» til «en klimavennlig og fremtidsrettet industri». Den er laget med økonomisk støtte fra departementet.

– Noreg har spesielle føresetnader for å huse grøne datasenter for ein global marknad. Ei slik storskala datalagring kan gi nye muligheter for norsk IT-næring. Grøne datasenter er spesielt godt eigna for lokalisering ved fjordane på Vestlandet med god tilgang til rein energi (vasskraft/vindkraft) og rimelige, store lokale med god tilgang til kjøling – eksempelvis utbrukte gruverom som i Lefdal gruve, heter det i pressemeldingen fra departementet.

Rapporten trekker spesielt fram Måløy-bedriften LocalHost. Ifølge departementet har LocalHost en «unik kompetanse på datalagring og miljøvennlig kjøling». Bedriften har en plan for et «samlet forprosjekt for å få avklart alle forhold knyttet til mulig bruk av Lefdal gruve til datalagring.»

På sin hjemmeside forteller LocalHost at deres mål er å bli «et ledende selskap innen datarelaterte tjenester med primærområdene drift og konsulenttjeneste innen VMware-baserte miljø», og at de har utviklet produkter « som gjør det lønnsomt for små bedrifter å outsource it-driften».

IKT-Norge mener Norge har en unik sjanse til å gjøre seg gjeldende internasjonalt som leverandør av «grønne datatjenester», og vil synliggjøre slike tanker i valgkampen fram til Stortingsvalget 14. september.

Fredag denne uken inviterer interesseorganisasjonen til partidebatt om IKT-politikk i Oslo. Alle stortingspartiene blir representert:

  • FrP: Ulf Erik Knudsen, stortingsrepresentant
  • H: Trond Helleland, stortingsrepresentant
  • V: Trine Skei Grande, stortingsrepresentant og nestleder
  • KrF: Sverre Vatnar, politisk rådgiver
  • SP: Geir Pollestad, statssekretær
  • AP: Truls Wickholm, stortingsrepresentant
  • SV: Heidi Grande Røys, statsråd

Møtet er åpent for alle, forutsatt påmelding innen 19. august (ikke 17. august som det står på IKT-Norges nettsted).

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.