Vil lansere virtuelle blad-PC-er

IBM lanserer et nytt konsept: Virtuelle PC-er losjert i bladservere og fordelt gjennom Citrix.

IBM lanserer et nytt konsept: Virtuelle PC-er losjert i bladservere og fordelt gjennom Citrix.

IBM lanserer et nytt konsept: «Virtualized Hosted Client Infrastructure».

Konseptet tar utgangspunkt i Xeon-baserte servere, i første omgang bladservere med doble 64 biters prosessorer. Bladserverne kjører VMware ESX Server slik at de kan deles opp i opptil 12 til 15 virtuelle PC-er. Disse virtuelle PC-ene gjøres tilgjengelige for brukerne gjennom Citrix Presentation Server.

Brukerne styrer sin virtuelle PC gjennom en tynn klient, en mobil klient eller en standard PC. Uansett hva slags maskin de bruker for å få tilgang til nettverket, disponerer de den samme virtuelle maskinen og de samme tjenestene. VMware gjør det mulig å fordele minneressurser og prosessorkraft til de virtuelle PC-ene etter behov, slik at også krevende brukere kan tilbys en fullgod erstatning for en fet klient. Dersom man ønsker, kan hele den virtuelle PC-en, med alle eller et utvalg av tjenester, avhengig for eksempel av om man er hjemme eller på internettkafe, gjøres tilgjengelig for fjernarbeid.

Såkalte blad-PC-løsninger har vært på markedet siden 2002, men bygger stort sett på det prinsippet at hver bruker tildeles en bestemt fysisk blad-PC. Løsningen med VMware for å lage virtuelle PC-er på langt kraftigere bladservere gjør at man slipper den fysiske bindingen til en bestemt blad-PC, og derved også bindingen til den bestemte blad-PC-ens prosessorkraft og minne.

Løsningen innebærer også at man kan pakke langt mer PC-kraft i et rack. Chassiset til IBM BladeCenter er 31 centimeter høy (7 U) og kan huse opptil 14 toprosessor Xeon-bladservere. I følge IBM er dette nok til 200 virtuelle PC-er til vanlig bruk.

IBM hevder dette gir kostnadsbesparelser på opptil 60 prosent og at investeringen betaler seg selv innen ned til et halvt år. Både VMware og Citrix tilbyr driftsløsninger som gjør at all systemadministrasjon kan foregå sentralt. Skulle klienten på brukerens bord svikte, tar man bare en ny klient og kopler den opp.

Brukerne skal kunne nyte godt av alle fordeler de er vant med – og kan tenkes å få lov til i bedriftsnettet – som utskrift, USB-utstyr, dobbel skjerm og lyd. I tillegg slipper de for all framtid kluss med å overføre personlige innstillinger når de skal oppgradere sin PC, siden alt slikt håndteres av Citrix.

Målgruppen for løsningen er derfor ganske bred, fra brukere med rutinearbeid til avanserte kunnskapsarbeidere og utviklere.

Noe av det som bidrar til besparelsene, er at man kan få en felles virtuell infrastruktur under VMware for både klienter og servere, og oppnå enda bedre utnyttelse av maskinvaren.

IBM vil levere Virtualized Hosted Client Infrastructure gjennom avdelingen Global Services som per i dag jakter etter mulige pilotkunder. Kommersielt vil tilbudet komme i første kvartal 2006. Da vil man også velge ut bestemte «Business Partners» som også kan selge løsningen.

IBM trakk seg ut av det vanlige PC-markedet i våres da de solgte PC-avdelingen sin til kinesiske Lenovo. Nå kommer de altså tilbake til PC-markedet med et nytt konsept som gjør framtidens PC-er overflødige.

    Les også:

Til toppen