Vil logge nettbruk i kamp mot terror

Storbritannia vil raskt innføre EU-regler for logging av folks telefon- og internettbruk, for å bekjempe terrorister.

Storbritannia vil raskt innføre EU-regler for logging av folks telefon- og internettbruk, for å bekjempe terrorister.

EU prøver å komme frem til felles regler for logging og lagring av telefon-, mobil- og e-postbruk. Etter bombene i London er det satt fart i arbeidet, melder BBC.

Storbritannia kjører sitt eget løp med et helt eget forslag.

Prosessen kan ta opptil tre år, melder Computerworld.com. Den må nemlig gjennom godkjenning fra EU-parlamentet, som ofte stiller seg skeptisk til tiltak som kan skade personvernet.

Kommisjonen sier den vil etterstrebe en løsning som balanserer behovet for sikkerhet og kamp mot kriminalitet, med personvern i forbindelse med å sende opplysninger til politiet, samt teleselskapenes kostnader knyttet til å lagre kundedata. .

Storbritannias plan er å få EUs regjeringer til å bli enige om nye regler seg imellom, og dermed gå rundt både kommisjonen og EU-parlamentet. Dette kan innføre nye regler langt raskere. Storbritannia skal ha støtte fra Irland, Frankrike og Sverige for sin fremgangsmåte.

Problemet er at disse to initiativene ikke enkelt lar seg kombinere, ifølge representanter for EU-kommisjonen.

    Les også:

Etter bombene i Madrid i mars 2004, som drepte 191 mennesker, foreslo Storbritannia og deres allierte at informasjon om telekommunikasjonsbruk skulle lagres obligatorisk i ett år. Kommisjonen har foreslått en noe kortere periode.

Innenriksministere i EU vil diskutere saken på onsdag, som er sammenkalt for å øke tempoet i samarbeidet mot terror. Anledningen er de fire bombene som nylig rystet London.

Ingen av forslagene krever at innholdet av kommunikasjonen blir logget, men etterforskere ønsker å kunne spore numre som er ringt, også når samtalen ikke blir satt opp, og internettadresser som er besøkt.

Til toppen