Vil lokke iPad over på x86

Intel skal overbevise Apple.

Vil lokke iPad over på x86
Vil Apple noen gang velge Intels Atom-prosessorer for selskapets iPad-nettbrett? Intel har dette som et hovedmål. Bilde:

Intel er knapt tilstede som leverandør av brikkesett til smartmobiler og brikkesett, men har denne våren begynt å komme lenger inn på banen, blant annet etter lanseringen den indiske smartmobilen Lava XOLO X900, som er den første som har tatt i bruk Intels Medfield-brikkesett. Flere andre leverandører, blant annet Motorola Mobility og Lenovo, skal komme med Medfield-baserte smartmobiler senere i år, og Windows 8 kan etter hvert bidra til at x86-baserte nettbrett endelig vil ta av.

Men Intel sikter høyere enn som så. Målet er at Apple dropper ARM til fordel for Intel i blant annet iPad.

– Vår jobb er å sikre at silisiumen vår er så uimotståelig, på den måten at det gjør Mac eller iPad bedre, slik at de som tar disse avgjørelsene ikke kan ignorere oss, sa Intel-sjef Paul Otellini under selskapet investordag i Santa Clara, California, i forrige uke, ifølge Forbes.

Det er særlig innen prosessteknologi at Intel mener å ha et fortrinn.

– Det prosessteknologien gjør, er at den gir oss bedre ytelse, ved bedre effektforbruk, ved bedre størrelse, sa Mike Bell, direktør for Intels mobil- og kommunikasjonsgruppe.

– Vi mener at dette er en fundamental fordel.

Intels veikart for systembrikker til smartmobiler fram til 2014.
Intels veikart for systembrikker til smartmobiler fram til 2014. Bilde: Intel

I 2013 kommer Intel med mobilbrikker basert på 22 nanometers prosessteknologi, inkludert den kommende systembrikken Inteø XMM 7260 «Merrifield», som også skal være basert på en ny mikroarkitetur. Allerede året etter satser Intel på å kunne tilby prosessorer basert på 14 nanometers prosessteknologi. ARM-baserte brikker er vanligvis basert på prosessteknologi med 28 nanometers portstørrelse eller større.

Veikartet nedenfor viser at Intel ikke har tenkt til å stoppe der, men også har planer for prosessteknologier med portstørrelser på 10, 7 og 5 nanometer. Dette gjelder dog ikke bare for mobilprosessorer, men i like stor grad pc-prosessorer.

Intels veikart over prosessteknologi for prosessorbrikker fra 2011 og framover.
Intels veikart over prosessteknologi for prosessorbrikker fra 2011 og framover. Bilde: Intel

    Les også: