Vil løse opp båndene til Microsoft

På mandag skal moderniseringsminister Morten Meyer legge frem ny eNorge-plan. To av nyhetene er klare:

På mandag skal moderniseringsminister Morten Meyer legge frem ny eNorge-plan. To av nyhetene er klare:

De såkalte eNorge-planene har etterhvert blitt dokumentet der den sittende regjering streker opp de lange og korte linjene for IT-politikk i Norge.

I mange år var planene ganske vage, men Meyer har fått mye ros av IT-bransjen for å ha fått fart på offentlige IT-politikk, blant annet gjennom MinSide-prosjektet.

På mandag legger Meyer frem en ny eNorge-plan og to av nyhetene som kommer er kjent: de røpet Meyer under et intervju med digi.no i april.

Planen skal legge den sittende regjeringen og Meyers IT-politiske mål for 2006-2008, selv om valget vil avgjøre om Meyer blir sittende i statsrådens stol etter høstens stortingsvalg.

Meyer røpet i april overfor digi.no omrisset av to initiativ som legges frem på mandag. Den første nye felleskrav til offentlige IT-prosjekter.

- Vi skal lage en sjekkliste for fremtidige IT-investeringer i offentlig sektor, sa Meyer til digi.no. Ut med proprietære, lukkede IT-systemer.

Målet er å sikre seg lavest mulig integrasjonskostnader når etterhvert alle systemer skal bindes sammen og utveklse mest mulig data.

- XML vil være et krav for å sikre utveksling av data mellom systemer. Vi arbeider også med standarder som definerer felter på en unik. Dette vil la IT-systemer utveksle data på en enklere måte.

I tillegg røpet Meyer at det kommer konkrete krav til dokumentformater i den nye eNorge-planen. Staten har tidligere vært kritisert for å dele ut dokumenter i Microsoft Office-format. Det vil Meyer ha slutt på.

- Du skal ikke måtte være en Microsoft-kunde for å kommunisere med det offentlige, påpeker Meyer overfor digi.no.

Til toppen