Vil luke ut stvaefleifene til høsten

Til høsten blir det enklere å levere fra seg perfekte dokumenter. Men veien frem til full grammatikk-kontroll er lang, sier Koenraad de Smedt.

Til høsten blir det enklere å levere fra seg perfekte dokumenter. Men veien frem til full grammatikk-kontroll er lang, sier Koenraad de Smedt.

Stavekontrollene som følger med i dagens tekstbehandlere takler ikke selv grunnleggende norske ord. En rekke programvarehus og akademikere arbeider med å gi norske databrukere bedre kontroll, men utviklingen går langsomt.

Nå er de to forskerne Koenraad de Smedt og Victoria Rosen ved Universitetet i Bergen ferdig med et system for bedre stavekontroll og delvis grammatikkontroll. Dette skriver studentavisen På Høyden og Bergensavisen. Prosjektet har vært finansiert av EU sammen med parallelle prosjekter i Sverige og Danmark.

Det svenske programvareselskapet Wordfinder har bidratt økonomisk til utviklingen og skal også lage det ferdige produktet.

Dette vil Wordfinder oppdag/rette til høsten:
Retter kjønn og entall/flertall: Et morsomt gutter ler
Riktig bøying av verb: Jeg vil administrerer testen
Skrivestil: Retter blanding av røkt (konservativt) og kyllingbein (radikalt)
Sammensatte ord: Retter ikke informasjonsbehandlingssystem
Gjentakelser: Fjerner ikke en i "En mann og en og en kvinne".
Riktig ord i sammenheng: Gamle hus må holdes ved like (ikke vedlike)
Setter sammen skilte ord: tjeneste ansiennitet

- Systemet er ferdig, men ikke testet og det må pakkes inn i et brukervennlig program. Det ferdige sjekkeprogrammet for Word kommer i salg til høsten, sier Ola Persson, administrerende direktør i Wordfinder til digi.no. Wordfinder utvikler og selger en rekke oppslagsverk sammen med Kunnskapsforlaget.

Men den kommende grammatikksjekkeren er ikke perfekt - det mangler fremdeles mye for at du skal få en fullverdig kontroll slik Word gir blant annet engelske, spanske og tyske brukere. Årsaken til dette er at man ikke er ferdig med forskningen på det norske språket.

Dette kan skyldes at de ressursene som finnes er spredd i mange miljøer som til dels konkurrerer. I tillegg til Universitetet i Bergen, Trondheim og Oslo som har vært med på EU-prosjektet, arbeider både Telenor Forskning, Nordisk Språkteknologi på Voss og Tansa med tale- og tekst-teknologi.

- Victoria Rosén har startet på et nytt forskningsprosjekt der målet er bedre dekning av norsk grammatikk, forteller de Smedt til digi.no.

Til toppen