JUSS OG SAMFUNN

Vil masseovervåke Facebook

EUs datalagringsdirektiv går ikke langt nok, mener britiske myndigheter.

20. mars 2009 - 16:35

EUs omstridte datalagringsdirektiv påkrever tele- og internettleverandører å lagre trafikklogger i mellom seks måneder og to år.

Kampen mot terrorisme og kriminalitet skal være målet med reglene, men kritikere mener bestemmelsene i for stor grad utfordrer personvernet.

Direktivet har derfor vakt bred motstand, både blant regjeringer i EU-land. Også her hjemme har det vært mange kritiske røster. EU-reglene kan bli norsk lov gjennom EØS-avtalen.

Andre igjen mener direktivet ikke går langt nok.

Den britiske ministeren for innenrikssikkerhet (home office security) Venon Coaker sa tidligere denne uken at direktivet ikke er dekkende. Kommunikasjonen som foregår blant sosiale nettsteder og lynmeldingstjenester kan også overvåkes, mente han.

- Sosiale nettjenester som Myspace eller Bebo dekkes ikke av direktivet. Det er en av grunnene til at regjeringen ser på mulighetene som ligger i «Intercept Modernization Program» (IMP), sa statsråden under et møte i parlamentet, ifølge ZDnet.

IMP-forslaget fra den britiske regjeringen innebærer en sentralisert overvåking av trafikken på internett ved hjelp av såkalt dyp pakkeinspeksjon. Opposisjonen er svært kritiske til planene.

Under en tale i det britiske overhuset rykket web-oppfinneren Tim Berners-Lee i forrige uke ut mot pakkesnokingen, som han mener kan bidra til å ødelegge internett.

Britiske myndigheter har tidligere uttalt at avskjæring av elektronisk kommunikasjon er tvingende nødvendig. De har også hintet om at sosiale nettjenster kan bli overvåket.

Ifølge ZDnet uttalte sikkerhetsministeren denne uken at alle trafikkdata på både sosiale nettjenester og lynmeldingstjenester kan bli overvåket og lagret.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.