TELEKOM

Vil øke IPv6-tempoet i Norge

Post- og teletilsynet oppretter nasjonal arbeidsgruppe.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. mars 2011 - 15:28

En ny rapport fra Post- og teletilsynet (PT) viser at mange norske internettilbydere har kommet langt i forberedelsene for å innføre IPv6 (Internet Protocol version 6), men også at det gjenstår en del utfordringer. Dette inkluderer arbeidet med å tilrettelegge administrative støttesystemer og systemer for drift og vedlikehold for IPv6, men også å løse tekniske utfordringer knyttet til sikkerhet, time-out, ruting og formidling av innhold mellom IPv4 og IPv6, i tillegg til å sikre at kundenes utstyr har støtte for IPv6.

Derfor har tilsynet opprettet en nasjonal arbeidsgruppe som skal bidra til en raskere innføring av den nye protokollen i Norge.

– Målet er å bidra til samarbeid og erfaringsutveksling, noe som vil være til gjensidig nytte for alle internettaktører, sier PTs direktør Willy Jensen i en pressemelding.

PT mener at IPv6 er den eneste langsiktige løsningen for at bruken av Internett fortsatt skal kunne vokse. Fram til nå har innføringen av protokollen gått sakte, noe PT mener skyldes god tilgang på IPv4-adresser, mangel på en «killer-applikasjon» for IPv6 og manglende økonomiske insentiver.

Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet. <i>Bilde: Svein Erik Dahl, Samfoto</i>
Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet. Bilde: Svein Erik Dahl, Samfoto

– Når det ikke er utviklet produkter eller tjenester som krever bruk av IPv6, og som er slik at forbrukerne sikler etter dem, er det ikke topp motivasjon for å ta bryet med å bytte fra IPv4 til IPv6, sier Jensen.

– Men når det nå faktisk blir tomt for IPv4-adresser, håper vi at dette initiativet setter fart på innføringen av IPv6.

Det er mulig for tilbydere å forlenge levetiden til IPv4 ved å bruke metoder som dynamisk tildeling av IP-adresser og bruk av adresseoversetting (NAT).

– Disse metodene har likevel noen iboende svakheter og er blitt en begrensende faktor for flere typer tjenester og produkter, mener Jensen.

PT oppgir at med dagens forbruk vil de aller fleste norske internettleverandørene være tomme for IPv4-adresser innen utgangen av 2012. Tilsynet mener derfor at det både i Norge og resten av verden er viktig å øke tempoet i innføringen av IPv6.

Hele rapporten er tilgjengelig her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.