JUSS OG SAMFUNN

Vil oppheve Microsofts siste straff

USAs regjering mener det ikke lenger er behov for spesiell overvåking av selskapet.

12. nov. 2007 - 11:28

Det siste store gjenværende straffetiltaket mot Microsoft i USA etter forliket i den store monopolsaken i november 2002, går ut på at selskapets løpende drift skal overvåkes gjennom en spesiell ordning.

Overvåkingen skulle vare i fem år, og skal etter forliket oppheves per 12. november 2007, altså i dag.

Flere delstater, blant dem California og New York, har formelt bedt om at ordningen forlenges i ytterligere fem år. I et skriv levert til dommer Colleen Kollar-Kotelly, som har ansvar for saken, viser delstatene til at Microsofts dominans innen operativsystemer og nettlesere er fortsatt så overveldende at det er grunn til videre overvåking.

USAs justisdepartement har lenge gitt klare signaler om at de mener overvåkingen ikke bør forlenges. Fredag leverte de et 12 siders skriv til Kollar-Kotelly der de ber dommeren avvise kravet fra delstatene.

Departementet går skarpt ut, og stempler delstatenes argumentasjon som «utilstrekkelig og usammenhengende».

Dersom dommeren tar samme standpunkt som departementet, vil bare ett straffetiltak gjenstå: Microsoft har ennå ikke oppfylt kravet fra forliket om å sørge for at konkurrentene får tilgang til hensiktsmessig dokumentasjon av hvordan Windows kommuniserer med andre systemer. I august i fjor ble fristen for å oppfylle dette kravet forlenget med to år. Her har imidlertid Microsoft lovet EU-kommisjonen å rette seg etter et tilsvarende, men strengere formulert krav, i nærmeste framtid.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.