Vil overvåke 200.000 domenenavn

En ny årsavgift på danske domener skal gjøre det vanskeligere å holde på domenenavn som man ikke bruker aktivt. Dermed kan mange av de 200.000 dk.-domenene frigis den nærmeste tiden noe en dansk aktør absolutt har oppdaget.

Danmark har hatt en av de mest liberale lovgivningene når det gjelder utdeling av domenenavn. Ikke har det vært spesielt dyrt å registrere, domene har man kunnet beholde uten årsavgift og en lemping på reglene uten strikte rammebetingelser har ført til et rush av registreringer.

Da danske DK Hostmaster, søsterorganisasjonen til norske NORID, slapp løs domenemarkedet i 1997 førte det til et rush med 14.000 søknader bare de tre første dagene.
Les saken her:
DK-Hostmaster hjelper NORID

Nå ønsker danskene å stramme inn på regelverket for å sikre at flere aktører får sjansen til å få de domenene de ønsker. Danskene er etter frislippet blitt ledende i Norden på volum.

Likevel frykter DK-Hostmaster at domenepirater og andre aktører som ikke er interessert i annet enn å selge domenene har utnyttet liberaliseringen i for stor grad.

Nå innføres det, i tillegg til et etableringsgebyr på 150 danske kroner (eks moms), en årsavgift. Den er ikke stor (40 kroner eks moms), men kan føre til at mange aktører glemmer å betale den og dermed gir DK-Hostmaster rett til å slette eierskapet til domenet.
Golden Planet har oppdaget endringen i lovgiviningen og har utviklet en såkalt "Domain Agent" som overvåker de domenenavnene som blir ledige til enhver tid.


Programmet sender en e-post til abonnentene når ettertraktede navn er blitt ledige. Men fortsatt dominerer først-til-mølla prinsippet for registrering også av danske dk-domener.

- Jeg håper ikke at de såkalte navnepiratene vil utnytte vår agent til å erverve seg attraktive domennavn som igjen er blitt ledige. Det er hensikten at Domain Agent skal sjekke daglig om et domenenavn er blitt ledig igjen, sier Kenneth Pedersen fra Golden Planet.

Til toppen