Vil pensjonere datamusa

Den er nesten 40 år gammel, men nå sier forskere at datamusas dager er talte.

Vil pensjonere datamusa

Den er nesten 40 år gammel, men nå sier forskere at datamusas dager er talte.

Analyseselskapet Gartner spår at datamusa vil forsvinne i løpet av de neste 3-5 årene. I stedet skal vi få enheter som baserer seg på trykkfølsomme skjermer og ansiktsgjenkjennelse.

- Musa fungerer bra i et desktop-miljø, men til hjemmeunderholdning eller arbeid på bærbar pc er det slutt, sier Gartner-analytiker Steve Prentice til BBC.

Spådommen baserer han på at produsentene av forbrukerelektronikk lager produkter med nye interaktive grensesnitt, og som henter inspirasjon fra spillverdenen.

- Panasonic har en løsning for ansiktsgjenkjenning i et underholdningsmiljø. I stedet for den tradisjonelle fjernkontrollen kan du holde opp hånden din, noe systemet oppfatter, sier forskeren til BBC.

- Løsningen kan også identifisere hvem du er, og kjenner igjen ansiktet ditt. Du kan bevege hånden din rundt og velge det du vil, fortsetter han.

Sony, Canon og andre video- og fotoselskaper tar ifølge Prentice i bruk sanntids ansiktsgjenkjennelse i sine produkter. «Disse oppfatter til og med at du smiler», sier han.

Det finnes også løsninger som lar brukere styre datamaskiner simpelthen med tankens kraft, gjennom et headset. En slik enhet skal ifølge Gartner være klar for markedet i september.

Produsentene av datamus deler naturlig nok ikke Gartner-analytikerens fremtidsutsikter.

- Datamusas død er betydelig overdrevet, sier Logitech-sjef Rory Dooley til BBC News.

Logitech er verden største produsent av datamus og tastatur, og har solgt mer enn 500 millioner datamus de siste 20 årene.

- Tallene viser hvor viktig musa er, fortsetter Logitech-sjefen.

Likevel er han enig i at det blir stadig flere metoder for mennesker å styre datamaskiner på, og at hans selskap utvikler mange av dem. - Enhetene vi tar i bruk har blitt modifisert til våre endrede livsstiler, men det gjør ikke musa mindre verdt, forklarer Dooley.

Den velkjente datamusa ble oppfunnet av Douglas Engelbart mens han jobbet for Stanford Research Institute. Selv fikk han ikke en krone for oppfinnelsen, delvis fordi patentet gikk ut i 1987, før pc-revolusjonen gjorde musa uunnværlig.

Oppfinneren selv mener Gartners spådom er i overkant dyster. Spesielt drar han frem de enorme utappede markedene i utviklingsland som ennå ikke er online. Som en følge av dette tror han musa vil leve godt også i tiden som kommer.

- Musa vil bli ennå mer populær enn den er i dag. Det er rundt en milliard mennesker online, men jordas befolkning er på over fem milliarder, sier han til BBC.

Utrulling av teknologi, utdannelse og informasjon til utviklingsland vil ifølge Engelbart bli gjort ved hjelp av nettleser og mus - akkurat slik den brukes i dag.

Skal vi tro Steve Prentice, har det gode gamle tastaturet større sjanse for å overleve i fremtiden.

Gartner-analytikeren mener det ikke er på tide å kaste knotebrettet på historiens skraphaug, sammen med datamusa.

- Tross alle dens feil, så vil tastaturet bestå som den primære enheten for input av tekst, sier han.

Til toppen