Vil presse meglerkurtasjene

Sparbanken Sverige åpner i morgen for aksjehandel via Internett i Norge. - Vi ser det norske aksjemarkedet som attraktivt fordi meglerkurtasjene her har vært for høye. Det sier Bo Mattson, leder for Swedebank Fondkommision til digi:media.

Sparbanken Sverige åpner i morgen for aksjehandel via Internett i Norge. - Vi ser det norske aksjemarkedet som attraktivt fordi meglerkurtasjene her har vært for høye. Det sier Bo Mattson, leder for Swedebank Fondkommision til digi:media.

Sparbanken Sveriges NetTrade-tjeneste har vært tilgjengelig i nabolandet siden 3. mai i år. Tjenesten har idag rundt 3000 svenske kunder registrert på sin tjeneste.

- Vi vurderte lenge Finnland som det mest interessante aksjemarkedet å utvide tjenesten til. Telenor tok imidlertid kontakt med oss og viste oss Scandinavia Online-konseptet. Sammen med de høye meglerkurtasjene i Norge, gjorde dette at vi valgte å gå inn på det norske markedet først, sier Mattson.

Gjennom den nye tjenesten som åpner i morgen, vil det bli mulig å kjøpe og selge alle norske og svenske børsnoterte aksjer over Internett.

Prisen blir 0,25 prosent kurtasje for norske aksjer, med en minimumskurtasje på 150 norske kroner per handel. For svenske aksjer vil kurtasjen være 0,18 prosent med 95 svenske kroner i minimumskurtasje. Kunder som ikke har handlet for en kurtasje på tilsammen 1.000 kroner i løpet av et år, må betale mellomlegget som årsavgift.

For å kunne benytte tjenesten, må Internettbrukerne ha konto hos Sparbanken Sverige. Denne kan åpnes gjennom Sparebanken NOR, som er bankens norske samarbeidspartner. Mattson understreker at brukerne ikke vil få noen valutarisko ved å åpne konto i den svenske banken.

- Ved at vi åpner en valutakonto i Sparbanken Sverige, blir det ingen valutarisko for de norske brukerne. Våre brukere vil både kunne kjøpe og selge aksjer i norske kroner, sier han.

Mattson forteller videre at NetTrade i dag har en liten andel av det svenske aksjemeglermarket, men at veksten for denne tjensten overstiger alt annet innenfor det svenske meglermiljøet. Samtidig har tjenesten klart å lokke til seg attraktive kunder. Gjennomsnittlig størrelse på en handel over tjenesten har til nå vært 65.000 svenske kroner.

- Med NetTrades hjelp kan du bli din egen børsmegler. Sammenlignet med å kjøpe aksjer i bank, er dette en fantastisk tjeneste til en fantastisk lav pris. Men det er ingen tjeneste for de som ønsker å snakke med en rådgiver eller en rådgiver før de gjør sine kjøp.

Sikkerheten på Internett var blant de tingene Sparbanken Sverige vurderte nøye før de satte igang tjenesten i Sverige, men så langt har ikke sikkerheten vært noe problem for tjenesten, forteller Mattson.

- Nei, vi har ikke hatt noen inntrengning, avlytting eller kunder som ikke var den de ga seg ut for på vårt system.

For å holde sikkerhetsrisikoen på et minimum, holder firmaet passord, brukernes navn og detaljer om aksjehandelen utenfor epostsendingene. Når brukerne handler over nettet, får de tilsendt et ordrenummer med beskjed om at denne ordren er utført. De kan deretter kan de selv gå inn på sikre servere og se detaljer for handelen. Neste dag sendes det ut et brev til kundene med rekommandert post, der kunden får detaljene fra handelen. Dette brevet fungerer også som en ekstra sikkerhet for at ingen skal kunne kjøpe aksjer i andres navn.

Blant de tingene Mattson har merket seg etter at NetTrade startet sin tjeneste, er at kundene har blitt mer aktive i markedet. Fordi kurtasjen blir lavere enn hos tradisjonelle meglere, kan kundene også kjøpe og selge aksjer med mindre marginer enn tidligere.

- Vi begynner allerede å se netthandel som et forretningsområde i seg selv. De ressurser vi frigjør på dette, kan vi heller legge over på verdiskapende områder, som analysetjenester, avslutter Mattson.

Til toppen