BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil rydde opp i unyttige nettkataloger

En new zealandsk professor i teknologi undersøker nå muligheten for et smartere filtreringssytem for Internett. Hun mener søkemotorene og nettkatalogene har mistet sin funksjon på grunn av for mye verdiløs informasjon.

Morten Øverbye
20. mai 1997 - 12:43

Det er den new zealandske teknologiprofessoren Mimi Recker ved Victoria University som nå lanserer det hun kaller sosial filtrering av informasjon.

- Jeg vil påstå at nettkatalogene sluttet å være nyttige for omtrent fire måneder siden, fordi de kommer opp med så mye unyttig informasjon, sier hun til nettmagasinet InfoTech Weekly.

Recker mener at informasjon om annen informasjon, som angivelse av forfatter eller publiseringstidspunkt, er viktig, men at den nyttigste metainformasjonen er hva andre mennesker mener om den. Hun forsker derfor på et system for sosial filtrering, et system som bygges opp av munn-til-munn-informasjon om annen informasjon.

Muligheten for å bygge opp slike systemer, undersøker hun gjennom et forskningsprosjekt kalt AsiaWeb, der folk med interesse for lovverk og forretningsvilkår i Asia kan sende sine anmeldelser av relevante nettsteder til en felles database. Dette kaller hun sosial filtrering, fordi databasen bygges opp av folk med like interesser.

Hun mener at denne typen filtrering burde benyttes av de etablerte nettkatalogene som AltaVista.

- Om du bruker AltaVista i dag, er det umulig å vite om den informasjonen du får er riktig eller pålitelig. Satt på spissen kan du si at den like gjerne kan være skrevet av en seksåring som en nobelprisvinner. Derfor burde slike nettkataloger begynne med en fargekode eller annet, som kunne fortelle deg hvilken informasjon som andre mennesker med de samme interesser som deg anbefaler.

(Kilde: NZ InfoTech Weekly)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra