Vil samle alle meldinger på ett sted

Mozilla med ny, åpen plattform.

Vil samle alle meldinger på ett sted

Mozilla Labs kunngjorde i går at selskapet er i gang med å utvikle en produkt som ser ut til å kunne bli det eneste brukergrensesnittet man trenger for å holde oversikt med alle de meldingene man måtte motta per e-post, Skype, Facebook, Twitter, andre sosiale tjenester, lynmeldinger og mye annet med et åpent tilgjengelig programmeringsgrensesnitt.

Det kommende produktet kalles for Raindrop, men er fortsatt på et svært tidlig stadium i utviklingen.

Det Raindrop først og fremst skal bidra med, er å hjelpe brukeren med å finne fram til meldingene som faktisk betyr noe for brukeren, for eksempel meldinger som er det ventet at brukeren faktisk svarer på.

For mange utgjør det aller meste av det man mottar i e-postkassen mer eller mindre irriterende støy. Mye er beskjeder fra tjenester eller e-postlister som brukeren abonnerer på, mye annet er spam. Ofte er bare en liten del av det som mottas noe som brukeren har behov for å forholde seg til eller kanskje til og med svare på.

Samtidig er målet at brukeren ikke skal måtte gå til en rekke ulike brukergrensesnitt for å få tilgang til all informasjonen.

Ifølge Mozilla bruker Raindrop en liten webserver, som kjøres lokalt på pc-en, for å hente meldingene fra ulike kilder. Denne skal på en intelligent måte trekke ut de viktigste delene og gi brukeren tilgang til dem med nettleser. I alle fall foreløpig er dette offisielt begrenset til Firefox, Safari og Chrome. Det står likevel at Raindrop vil fungerer i alle moderne nettlesere som støttes åpne webteknologier.

Et første utkast til brukergrensesnitt for Raindrop.
Et første utkast til brukergrensesnitt for Raindrop. Bilde: Mozilla Labs

Det ser også ut til at Mozilla Labs planlegger å gjøre Raindrop tilgjengelig for mobiltelefoner, men da ikke nødvendigvis med en nettleser som klient.

Den foreløpige arkitekturen til Raindrop består av backend-del som inkluderer dokumentdatabasen CouchDB fra Apache, ulike logiske køer og grensesnitt for de ulike meldingskildene. Flere slike grensesnitt kan legges til gjennom brukerskapte utvidelser, skrevet i Python eller JavaScript.

Raindrop-arkitekturen på et tidlig stadium.
Raindrop-arkitekturen på et tidlig stadium. Bilde: Mozilla Labs

Frontend-delen av Raindrop utgjør brukergrensesnittet som brukerne ser i nettleseren. Også dette skal i stor grad kunne modifiseres av brukerne, også med utvidelser laget i HTML, JavaScript og CSS.

Mozilla Labs har i to blogginnlegg lagt ved videoopptak som beskriver Raindrop nærmere.

Det er mulig allerede nå å teste Raindrop, men foreløpig er installasjonsprosessen ganske krevende og selve verktøyet er på prototyp-stadiet.

Det er derfor vanskelig å si om Raindrop vil bli en direkte konkurrent til Googles samtaleorienterte Wave. Det som er klart er at Mozilla Labs ønsker å gjøre noe for å forbedre dagens opplevelse av alle meldingene man mottar fra ulike hold, men også Wave har muligheter i seg til å bli langt mer enn det som har kommet for en dag så lang.

I tillegg til dette kommer Opera Unite, som ikke fokuserer på meldinger i det hele tatt, men som i likhet med både Raindrop og Wave henvender seg til blant annet frivillige for å få disse til å lage nettleserorienterte utvidelser til tjenesten.