JUSS OG SAMFUNN

Vil samle ofrene for «SkatteFUNN»

En offentlig ordning som skulle hjelpe gründere, har påført dem milliontap. Ofrene oppfordres til samling på nettet.

17. des. 2004 - 08:41

SkatteFUNN er en ordning som ble etablert høsten 2002 med tanke på å bruke skattelette for å gi gründerbedrifter bedre vilkår.

Ett år etter at ordningen var etablert, ble det klart at den offentlige informasjonen rundt ordningen var feilaktige. Det har ført til økonomiske tap for gründere som lojalt fulgte anvisningene de fikk høsten 2002. Det har også ført til straffetiltak mot ofrene fra myndighetenes side, fordi byråkratiske forviklinger har hindret dem i å følge opp lovpålagte krav i tide, som å levere regnskap til Brønnøysundregistrene til fastsatt tid.

Et av ofrene, 3D-programvareutvikleren GeoScale, beskriver dette slik:

GeoScale fikk en bot fra Brønnøysundregistrene for en nødvendigvis for sent innlevert årsoppgave, noe som selvsagt ble påklaget med henvisning til at ansvaret for dette jo lå på virkemiddelapparatet. En klage som ble avslått, og på toppen av det hele sendt til Statens innkrevingssentral, som på nytt fikk klage fra GeoScale, og som på nytt avslo denne. GeoScale har selvsagt ikke til hensikt å betale denne. Det hører også med til historien at krav til Finans- og næringsminister om å ordne opp i rotet ble avvist. GeoScale tok dette opp med Sivilombudsmannen, som avviste klagen. Plutselig befant man seg midt inne i Kafka-lignende situasjon: man blir kasteball og herset med, men vet ikke av hvem, og ikke hvorfor. Alle man henvender seg til i det offentlige nikker forståelsesfullt, men ingen tar ansvaret.

Sammen med et annet offer, NeoTechnology – med skiltteknologien NeoSign – har GeoScale opprettet nettstedet SkatteFUNNfadesen.no. De mener det kan finnes mellom 100 og 200 andre bedrifter som har lidd opptil milliontap på grunn av offentlig feilinformasjon som ordningen, og som er blitt klemt inn i et tilsvarende kafkamareritt.

Meningen er blant annet å samle økonomiske krav for å gå til søksmål mot de ansvarlige. Initiativtakerne anslår sine krav til 12,7 millioner kroner, fordelt på 6,4 millioner for NeoSign, og 6,3 millioner for GeoScale.

GeoScale er i dag teknisk konkurs, men håper at SkatteFUNN-aksjonen kan føre fram til et videre liv. Selskapet har utviklet ny teknologi og metoder for effektiv digitalstyrt produksjon av modeller av fysiske omgivelser, både virtuelle og derav fysiske. GeoScales hittil største prosjekt er den offisielle utstillingsmodellen av Oslo sentrum i målestokk 1:1000, utstilt i Plan- og Bygningsetatens lokaler i Vahls gate 1:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.