Vil samle PeopleSoft-kunder mot Oracle

Delstaten Connecticut som installerer et nytt PeopleSoft-system for 111 millioner dollar, saksøker Oracle og maner lidelsesfeller til samlet kamp.

Delstaten Connecticut som installerer et nytt PeopleSoft-system for 111 millioner dollar, saksøker Oracle og maner lidelsesfeller til samlet kamp.

Da Oracle høynet budet til PeopleSoft fra 5,1 milliarder dollar til 6,3 milliarder, ble dette tolket som en bekreftelse på at Oracle mener alvor. PeopleSoft-aksjen klatret likevel ikke til mer enn 17,93 dollar i går kveld, klart under det høynede Oracle-budet på 19,50 dollar.

    Les også:

Mens analytikerne i stadig større grad ser det som sannsynlig at Oracle vil lykkes i å kjøpe PeopleSoft, posisjonerer aksjonærene og kundene seg for å komme best mulig ut av prosessen.

Det mest oppsiktsvekkende utspillet på kundesiden er et søksmål fra delstaten Connecticut. Der går sjefsanklager ("attorney general") Richard Blumenthal til sak i et forsøk på å blokkere oppkjøpet. Blumenthal spilte i sin tid en sentral rolle i USA-myndighetenes monopolsøksmål mot Microsoft. Han mener Oracles bud på PeopleSoft er et "klassisk brudd på antitrustlovene" ved at det vil redusere tallet på konkurrenter fra tre til to. Han er spesielt opprørt over Oracles innrømmelse av at de tar sikte på å få PeopleSoft-kunder over på Oracle-programvare.

Poenget her er at Connecticut er i startfasen på et PeopleSoft-prosjekt verdsatt til 111 millioner dollar. Delstatens finanssjef har regnet ut at en overgang til Oracle vil påføre ekstra kostnader på godt over 100 millioner dollar. Blumenthal sier han vil søke å samle andre delstater, utdanningsinstitusjoner og store selskaper i en koalisjon mot Oracle. Han vil også trekke føderale myndigheter inn i saken. Erfaringen hans fra Microsoft-saken innebærer at han har kontaktene i orden.

Oracle-sjef Larry Ellison har skrevet et brev til Blumenthal for å forsikre at Oracle vil støtte PeopleSoft-brukere og beskytte deres investeringer. En talsperson for Oracle sier at myndighetene i Connecticut er ført bak lyset av ledelsen i PeopleSoft og at oppkjøpet vil redusere deres kostnader og øke sjansene for at prosjektene deres blir vellykket. Blumenthal svarer at disse påstandene er vage og verdiløse.

Det er allerede klart at begge de pågående samlingsprosjektene, det vil si både PeopleSofts oppkjøp av J.D. Edwards og Oracles bud på PeopleSoft, vil være gjenstand for offentlig gransking av de amerikanske myndighetene. Wall Street Journal skriver at Oracles bud på PeopleSoft også vil granskes av EU, en prosess som ventes å starte neste uke, med mulig avklaring i midten av august.

Styret i PeopleSoft har bedt aksjonærene avvente dets behandling av det nye budet fra Oracle. Ledelsen i Oracle har hatt en rekke møter med PeopleSoft-aksjonærer de siste dagene, og skal ha høynet budet til 19,50 dollar per aksje etter signaler fra disse om at de ville være beredt til å godta bud mellom 19 og 20 dollar. En ikke navngitt storaksjonær sier til Wall Street Journal at han håper på forhandlinger mellom toppledelsen i Oracle og PeopleSoft, i forventning om at slike forhandlinger vil kunne føre til en pris på noe over 20 dollar per aksje. På den andre siden sier en representant for Choice Investment Management til News.com at budet må økes til mellom 25 og 30 dollar per aksje for å få tilstrekkelig støtte. En representant for Lord Abbett, som eier 1,73 prosent av PeopleSoft, ser også for seg et bud på "godt over 20 dollar".

Til toppen