Vil samle Playstation 3 i nytt type nett

Sony vurderer et helt nytt system for å la bedrifter kjøpe ekstrem regnekraft.

Vil samle Playstation 3 i nytt type nett
Bilde:

En rekke enkelt-brukere, blant en professor ved Universistet i Bergen, har fått øynene opp for hvor mye datakraft det ligger inne i det svarte skallet på Playstation 3.

For hjernen i maskinene er en ekstremt kraftig IBM-brikke spesialisert på regneoperasjoner med hele åtte kjerner. Til sammen yter brikken hele 2 tera-flops - 2000 milliarder standard regneoperasjoner i sekundet, noe som løper i ring selv Intels nyeste og mer generelle prosessorer.

Nå er det mulig at Sony selv skal åpne opp for å bruke regnekraften til andre ting enn spill. Sony vurderer et helt nytt system som for å leie datakraft, avslører Financial Times.

Det Sony vurderer er å tilby eiere av deres nye spillmaskin å leie ut sin bruk av maskinen. Sony vil så tilby den distribuerte regnekraften til kommersielle kunders om har store tallknuse-prosjekter.

Ideen er ikke helt ny, men foreløpig har ingen kommersialisert konseptet. Sony har sammen med Stanford-universistet kjørt et pilotprosjekt som sprer regnejobber på protein-analyser over en rekke Playstation 3-maskiner.

Siden slutten av 90-tallet har en rekke frivillige prosjekter har spredd "veldedige" regnejobber til brukere som har donert maskinkraft. Dette har gitt verdifull regnehjelp til kreftforskering og leting etter radiosignaler fra rommet over et stort antall PCer.

Dette er mulig fordi prosjektene er rene regnejobber som kan splittes opp i biter og sendes ut på nettet til mange brukere uten at datamengdene er enorme. Når maskinene er ledig regner den på jobben den har fått og sender resultatet tilbake når det er ferdig.

Sony skal være i diskusjoner med en rekke selskaper som er interessert i å kjøpe regnekraft i stedet for å investere i store serverparker selv, skriver Financial Times.

Det skal være de store IT-kundene som tok initiativet og tok kontakt med Sony, forteller teknologidirektør i Sony, Masa Chatani, til den engelske avisen.

Samtidig utreder Sony hvordan man skal betale brukerne som sier ja til å leie ut sin maskin. Skal de få spill eller andre varer er noen av mulighetene.