JUSS OG SAMFUNN

Vil se hemmelig Telenor-beslutning

Digi.no har anket.

Tirsdag denne uken gikk Konkurransetilsynet og ESA til aksjon mot Telenors hovedkontor på Fornebu, men hva som er bakgrunnen for razziaen er hemmelig. Bergen tingrett har nektet å utlevere godkjennelsen av razziaen fra Bergen tingrett til digi.no. Det ankes nå til lagmannsretten.
Tirsdag denne uken gikk Konkurransetilsynet og ESA til aksjon mot Telenors hovedkontor på Fornebu, men hva som er bakgrunnen for razziaen er hemmelig. Bergen tingrett har nektet å utlevere godkjennelsen av razziaen fra Bergen tingrett til digi.no. Det ankes nå til lagmannsretten. Bilde: Marius Jørgenrud
6. des. 2012 - 15:41

Bergen tingrett har nektet digi.no innsyn i beslutningen som ga Konkurransetilsynet anledning til å gjennomføre razzia mot Telenor denne uken. Nå har vi anket saken inn for Gulating lagmannsrett.

Konkurransetilsynet og EFTAs kontrollorgan ESA tok denne uken en rekke beslag på hovedkontoret til den norske telegiganten. Hensikten er å avdekke om den norske telegiganten har misbrukt sin dominerende markedsposisjon i det norske mobilmarkedet.

Straks nyheten ble kjent ville vi i digi.no vite hva som var grunnlaget for at Konkurransetilsynet slo til, men fra tilsynet side har det vært stille. Også ESA har kastet taushetens slør om bakgrunnen for ransakingen, som pågikk både tirsdag og onsdag i Telenors hovedkontor.

Før Konkurransetilsynet kunne gå til aksjon, innhentet de nødvendig tillatelse fra Bergen tingrett. digi.no fikk etter en innsynsbegjæring raskt beskjed om at beslutningen er unntatt offentlighet.

Hovedregelen i domstolloven er imidlertid at rettsavgjørelser er offentlige, med mindre annet er besluttet i lov. Men begrunnelsen Bergen tingrett brukte da de nektet innsyn, er domstollovens paragraf 130. Spørsmålet er om dette vil kunne gjelde for en kjennelse som gjelder Konkurransetilsynet.

Advokat og partner i Bing Hodneland, Jon Wessel-Aas, bistår digi.no med anken til lagmannsretten.
Advokat og partner i Bing Hodneland, Jon Wessel-Aas, bistår digi.no med anken til lagmannsretten.

– I dette tilfellet dreier det seg ikke om «beslutning avsagt i en straffesak utenfor hovedforhandling», men om en beslutning avsagt i en tilsynsak etter konkurranselovens paragraf 25, skriver digi.nos advokat Jon Wessel-Aas, partner i advokatfirmaet Bing Hodneland i anken. På vegne av digi.no bestrider advokaten at tingretten kan holde dokumentene i saken hemmelig.

Hele anken kan du laste ned her.

Wessel-Aas argumenter i anken for at grunnlaget for å forby offentlig gjengivelse av kjennelsen fra Bergen tingrett har falt bort, ettersom bevissikringen allerede er iverksatt overfor Telenor.

Årsaken til at digi.no ønsker å få tak i opplysningene, er utelukkende for å kaste lys over mistakene som nå hefter ved Telenor. Hverken ESA eller Konkurransetilsynet har ønsket å fortelle om bakgrunnen for hvorfor de har gått til aksjon, noe som har startet mange spekulasjoner i det norske tele- og mobilmarkedet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.