Vil sende pakken før du bestiller

Amazon går nye veier for å knuse konkurransen fra fysiske butikker.

Vil sende pakken før du bestiller
Amazon går nye veier for å få varene raskt frem til kundene - nå har de tatt patent på et system som skal sende varen før kunden i det hele tatt har kjøpt varen. Bilde: Jonathan Hordle/Rex/All Over Press

Å forutse hva kundene kommer til å gjøre kan gi enorme gevinster. Er det ett selskap som har både evne og motivasjon til å gjøre dette så er det e-handelskjempen Amazon. De fikk i desember innvilget et patent for hva de kaller «forventet levering» eller «anticipatory shipping».

Hensikten er å sende en vare til deg som kunde, før du har trykket «kjøp» i nettbutikken.

Det er lett å tenke seg at dette vil ha betydelig effekt på leveringstid, og dermed gjøre det lettere for Amazon å få kunden til å kjøpe varen hos seg, fremfor fysiske butikker.

I patentet, som omtales av Wall Street Journal, trekker Amazon selv frem at tiden det går mellom bestilling til levering gjør at mange kunder ikke kjøper via netthandel, men heller fysiske butikker.

Patentet finner du her.

Ved å bruke historikk på kunders kjøp og søkevaner kan Amazon «forutse» av hva vedkommende vil kjøpe neste gang. Faktisk kan Amazon danne seg et skremmende godt bilde av hva du vil kjøpe, blant annet ved å måle hvor lenge musepekeren er over bildet av varen på nettsiden.

Tanken er å sende varen de tror kunden vil bestille til et distribusjonssenter så nær kunden som mulig – og så tilby varen med nesten umiddelbar levering.

Det fremgår ikke av patentet hvor mye tid Amazon forventer å spare på å sende ut varene, men det sier seg selv at dette kan være særdeles tidsbesparende for handelsgiganten.

Selskapet har helt siden etableringen i 1995 vært en innovatør og drivende kraft i verdens ehandel. Først ble selskapet en gigant i salg av fysiske bøker, og har drevet flere amerikanske bokandelskjeder ut av business.

De revolusjonerte også bokmarkedet med å innføre ebok-leseren Kindle, som nå har utviklet seg til en leveringsplattform for en rekke digitale medieprodukter. Amazon har også lenge beveget seg inn i de fleste ehandels-områder i konkurranse med fysiske butikker - som synes å være gigantens hovedkonkurrent.