Vil sertifisere uferdig, superrask WLAN

IEEE har vedtatt et nytt utkast til 802.11n, og sørget for en ordning med sertifisering.

Vil sertifisere uferdig, superrask WLAN

IEEE, organisasjonen som har ansvaret for å utvikle standardene for trådløse lokalnett (WLAN), har vedtatt versjon 2 av utkastet – «Draft 2.0» – til spesifikasjoner for det som skal bli standard 802.11n.

Det første utkastet til spesifikasjon av 802.11n, kjent som «Draft N», ble vedtatt for et år siden. Arbeidsgruppen hadde undervurdert uenigheten i bransjen, og måtte forholde seg til 12.000 kommentarer, seks ganger mer enn de hadde ventet. Rundt halvparten av medlemsbedriftene i IEEE var til dels sterkt uenige i «Draft N».

Derfor tok arbeidet med Draft 2.0 ekstra lang tid. Siden i sommer har flere produsenter – blant dem Belkin, Dell, D-Link, Linksys og Netgear – sendt «Draft N»-utstyr ut på marked, med løfte om at det vil kunne oppgraderes når den endelige spesifikasjonen er klar. Intel har også varslet at de vil innlemme sin versjon av 802.11n i den neste oppgraderingen av Centrino-plattformen for bærbare PC-er.

Det kan ta opptil ett år før standarden vedtas i endelig form. For å forebygge kompatibilitetsproblemer hos brukere med utstyr fra flere leverandører, har bransjeorganisasjonen Wi-Fi Alliance varslet at de vil sertifisere produkter for «Draft 2.0» kompatibilitet fra og med mars i år. Sertifiseringen vil gjøres gjeldende i tråd med den endelige utgaven av 802.11n straks denne foreligger.

802.11n lover hastigheter opptil 600 Mb/s. Observatører mener at den praktiske hastigheten vil ligge rundt 200 Mb/s. WLAN-standardene som gjelder i dag, kan levere opptil 54 Mb/s.

    Les også: