Vil sette i gang med «5G» i løpet av to år

Amerikanske Verizon starter testing snart.

Vil sette i gang med «5G» i løpet av to år
Verizon vil være blant de første teleoperatørene i verden som begynner å teste 5G for fullt. Bilde: Sandra Mu/Getty Images/All Over Press

Amerikanske Verizon offentliggjorde i går at de vil sette i gang med å teste sitt 5G-nettverk til neste år, etterfulgt av begrenset kommersiell utrulling i 2017.

Det er tidlig – de fleste regner med rundt år 2020 som tidspunktet da etterfølgeren til dagens 4G-nettverk vil være aktuell, med full standarisering.

Man kan selvsagt spørre seg hva Verizon nøyaktig mener med 5G. Ifølge selskapets pressemelding innebærer nettverket 30 til 50 ganger raskere hastigheter enn dagens 4G, samtidig som forsinkelsen er minimal, strømbruken kraftig redusert, og det støttes langt flere tilkoblede enheter samtidig.

Les også: 5G får svært stor kapasitet

Et eksempel som gis er at filmen «Guardians of the Galaxy», som ville tatt rundt seks minutter å laste ned under optimale 4G-forhold, skal kunne hentes ned så raskt som 15 sekunder over 5G.

Verizon ser for seg at fremveksten av teknologier som tingenes internett vil drive behovet for raskere og mer effektive datatilkoblinger.

Setter opp testmiljøer

Fro å gjennomføre testingen av teknologien setter Verizon opp partnerskap med selskaper som Nokia/Alcatel-Lucent, Cisco, Ericsson, Qualcomm og Samsung, og det er allerede satt opp testmiljøer hos deres såkalte innovasjonssentre i flere amerikanske byer.

Det er dermed usikkert om Verizons lovnader om hvor raskt nettverket blir faktisk holder i virkeligheten – mye av teknologien er ikke testet. Det er likevel spennende at selskapet setter i gang såpass tidlig, Verizon var i sin tid også blant de første som satset skikkelig på 4G, noe som i dag er tross alt ganske bredt tilgjengelig. Selskapet lover at de også vil fortsette å bygge ut sitt LTE-nett.

Les også: Europeisk enighet om 5G

Flere asiatiske operatører har snakket om å være klare med 5G-nett rundt 2018/2020, gjerne samtidig med at OL-arrangementer går av stabelen både i Sør-Korea og Japan.

Det finnes såklart ingen håndsett som støtter 5G, og det vil trolig ikke finnes heller i 2017, men ett sted må man begynne.

Det er med andre ord tydelig at 5G ikke lenger bare er teori, men at utviklingen skyter faktisk fart.