JUSS OG SAMFUNN

Vil sikre Nettby-profiler til politiet

Ikke bare «kulturarv» som får VG til å nekte å slette Nettby-kontoer.

27. juni 2011 - 08:05

Oslo (NTB): Datatilsynet mener VG ikke har lov til å beholde personopplysningene i det nedlagte nettstedet Nettby og ber om at de slettes.

– Dette er alvorlig ut fra personvernhensyn. Brukerne skal ha kontroll på informasjonen om seg selv. Når et nettsted er nedlagt, skal opplysningene slettes, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Aftenposten.no.

VGs redaktør for digitale produkter, Espen Egil Hansen, vil imidlertid beholde opplysningene i brukerprofilene, og mener det ville være en «kulturhistorisk forbrytelse» å slette dem.

– Nettby gir et unikt bilde på hvordan internett endret en hel generasjon. Det er helt uforståelig at Datatilsynet vil kaste det vekk, sier Hansen.

Tilsynet har sendt VG et varsel om vedtak om sletting med hjemmel i personopplysningsloven, med svarfrist 12. juli. VG vil klage på vedtaket og mener Riksantikvaren bør gripe inn og verne Nettby.

I tillegg til den kulturhistoriske verdien VG mener Nettby har, er det ifølge Datatilsynet én grunn til for vegringen: «VG oppgir at de vil imøtekomme ønsker fra brukere, politi og påtalemyndigheter som vil hente ut data i ulike sammenhenger».

Generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening er kritisk.

– Jeg er kritisk til at de lagrer informasjon med tanke på å gi den til politiet, sier han.

Nettsamfunnet Nettby ble lagt ned fra nyttår. I fjor høst betalte VG 24 millioner kroner i forlik til Dagbladet, etter at sistnevnte avis hevdet at Nettby var bygget på deres kildekode. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.