Vil skape europeiske telegiganter

Teletopp slår alarm om fragmentert marked.

Styreleder Phillipe Camus er bekymret for det fragmenterte europeiske telemarkedet og argumenterer for at selskapene må få slå seg sammen. Europeiske konkurransereguleringer gjør det vanskelig idag.
Styreleder Phillipe Camus er bekymret for det fragmenterte europeiske telemarkedet og argumenterer for at selskapene må få slå seg sammen. Europeiske konkurransereguleringer gjør det vanskelig idag. (Bilde: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images/All Over Press)

Teletopp slår alarm om fragmentert marked.

Styrelederen for franske Alcatel Lucent, Phillipe Camus, slår nå alarm om tilstanden til det europeiske telemarkedet.

– Mens det amerikanske markedet har konsolidert har Europa blitt Babels tårn. Vi er sent ute på 4G og vi har ingen prosjekter for fiber. Det er et handikap, særlig med dårlige makroøkonomi som bakteppe, sier Camus i et lengre intervju med Bloomberg News.

Han mener at Europa må forlate sin politikk om å nekte sammenslåinger i telesektoren, og heller jobbe for at teleselskapene i Europa slår seg sammen. Dette skal gjøre det lettere for selskapene å dele på de store investeringene i infrastruktur samt gjøre den europeiske telesektoren bedre istand til å dele ekspertise og utvikling.

– Europa må gjøre mer for å promotere og mindre for å undertrykke. Dette handler ikke om å tilføre mer penger, men om å gjøre det mulig og oppmuntre til at selskaper bruker de samme standardene, at de sammen investerer i forskning og utvikler produkter sammen, sier Camus til Bloomberg News.

På mange måter snakker Camus for sin syke mor. Leverandørene av tele- nettverksutstyr, som Alcatel Lucent, taper også på at deres kunder har økonomiske utfordringer. Men også europeiske telekjemper som Vodafone og France Telecom har bedt reguleringsmyndighetene i EU om å tillate mer konsolidering.

Teleaktørene i det europeiske markedet har store utfordringer knyttet til ny infrastruktur. Tirsdag skrev digi.no om Telenor sin strategi for å flytte sine fasttelefonikunder fra kobber til andre bærere som mobil, kabel og fiber.

Dette haster. I 2017 har leverandørene av utstyret som i dag drifter telefoniløsninger på kobber sagt at de ikke vil yte support. Dette gjelder ikke bare i Norge. Over hele Europa må millioner på millioner av telebrukere flyttes fra gammel til ny infrastruktur.

For å møte disse enorme utfordringene ser telebransjen til konsolidering for å finne løsningen. Et eksempel som Bloomberg News tar frem er France Telecom og Deutche Telecom som i 2010 fikk lov å slå sammen sine britiske nettverk. Det forventes å kunne spare selskapene for 4 milliarder euro i kostnader innen 2014.

Men Vodafone fikk ikke lov til å slå sammen sitt greske datterselskap med Wind Hellas, fordi myndighetene ikke ville ha et marked med bare to operatører. Nå skal spanske Telefonica og nederlandske Royal KPN vurdere å slå sammen sin virksomhet i Tyskland. Men de regulatoriske hindringene kan bli store for å få dette til.

    Les også:

Til toppen