BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil skape smarte SMB-bedrifter med IT

Små og mellomstore bedrifter sliter fortsatt med tungrodde IT-systemer, men Innovasjon Norge gir drahjelp.

ERP-løsninger som skal holde orden på alle detaljer i en verdikjede, er fortsatt i hovedsak forbeholdt store virksomheter.

En nøyaktig oversikt over logistikk, lager og produksjonstidspunkter kan spare bedrifter for betydelig svinn, men små og mellomstore bedrifter har ofte verken tid eller økonomi til å sette seg inn i kompliserte ERP-løsninger.

På tirsdag i neste uke inviterer Innovasjon Norge i samarbeid med Microsoft til Smartwork-konferanse, som skal fokusere på hvordan bedrifter kan jobbe smartere med IT. Det vil bli fokus på BIT-programmet som er en forkortelse for bransjeorientert IT.

Programleder for det såkalte BIT-programmet, Roald Johannesen i Innovasjon Norge, har som oppgave å samordne utvikling av IT-løsninger på bransjenivå. Innovasjon Norge bidrar med metode, kvalitetssikring og delfinansiering.

Selv om Innovasjon Norge har jobbet med BIT-programmet helt fra 1997, er det bare et fåtall av bransjer som i dag er operative med programmet.

Møbelbransjen har kommet langt, forteller Johannesen. Også byggbransjen og den grafiske industri er på god vei til å ta i bruk standardiserte systemer.

Men Johannesen tror langt flere bransjer er på vei inn, som for eksempel næringsmiddelindustrien som har slitt med mediestyr rundt e-colibakterien og matvarer som har blitt trukket tilbake. Et godt IT-system kunne lettere ha sporet opp feilvare og avverge kriser, mener Johannesen.

Microsoft vil naturlig nok ha egeninteresse i å profilere sitt ERP-system, Axapta, på den forestående konferansen til uken, i tillegg til å dele internasjonale erfaringer.

Programmet legger vekt på å tilrettelegge fellesinformasjon utfra et modulbasert program. Johannesen tror at 60 prosent av møbelbransjen i dag jobber på en standardisert plattform som kan kommunisere med hverandre.

Byggebransjen kommuniserer på tvers med programmet Building Smart.

Til tross for ulik programvare kan rådgivende ingeniører, entreprenører og arkitekter kommunisere på tvers. Programmet gjør det mulig å gå inn i verdikjeden og kartlegge hvor man ligger i prosessesen og sjekke hva som er tilgjengelig av materialer.

Programmet gjør det også mulig å få kontroll over byggeprosessen og byggesøke til kommunen digitalt. En slik kontroll kan gi besparelser på 30 prosent, mener Johannesen.

En regelsjekker kan behandle søknaden på sekunder og skrive den ut med det som måtte være av mangelpunkter. En tilsvarende manuell behandling kunne tidligere ta uker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.