JUSS OG SAMFUNN

Vil slå ned på chatte-sjekking av barn

Justisminister Knut Storberget ønsker seg en lov som blant annet gjør det straffbart å lokke til seg barn på nettet.

10. mars 2006 - 08:29

Storberget vil styrke barnas rettsvern. I dag brytes loven først når overgrepet er skjedd.

- I England er det straffbart å reise for å treffe et barn dersom hensikten med reisen er å begå et overgrep mot barnet. Dette er en type forbud som er i slekt med de straffebudene vi har som forbyr det å «inngå forbund» om drap, ran eller terrorhandling, sier Storberget til Aftenposten.

Fredag kommer representanter fra Storbritannia til Justisdepartementet. De skal fortelle om erfaringene med sitt forbud, som ble innført i 2003.

Jusprofessor Erling J. Husabø skal på et seminar i regi av departementet drøfte de rettslige problemene med forslaget.

- Forbudet er rettspolitisk interessant, og det er ikke gitt at et norsk forbud vil være likelydende som i England. Men bakgrunnen for tanken er at straffeloven i dag i praksis rammer først etter at handlingen er skjedd. Vi ønsker oss lovgiving rundt dette, og den modellen de har valgt i England er høyaktuell, sier Storberget.

Han understreker at et slikt forbud må kompletteres med økt forebyggende innsats og overvåking av stedene på internett der kontaktene knyttes.

Det er Redd Barna som har tatt initiativet til gjennomgangen Storberget nå skal ta fatt på. Organisasjonen har lenge jobbet med problemstillingen.

Redd Barnas spesialrådgiver Elisabeth Skogrand mener det er riktig å straffe personer dersom det kan bevises at vedkommende har planlagt å gjennomføre et overgrep. Hun går inn for at strafferammen blir så høy at politiet kan etterforske ved hjelp av sporing og avlytting.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.