JUSS OG SAMFUNN

Vil slå ut mobilnettet under politijakt

Etter nyttår får politiet lov til blokkere mobilnettet når de jakter på kriminelle.

28. nov. 2007 - 10:05

Mobiltelefonen har blitt et verktøy som få nordmenn klarer seg uten. Det er nå flere mobilabonnenter enn det er innbyggere i dette landet, og frustrasjonen er stor for mange når det ikke fungerer.

Etter nyttår kan det bli flere midlertidige driftsstans, men ikke fordi det ikke fungerer. Aftenposten skriver i dag at politiet skal få muligheten til å bruke støysendere til å blokkere mobilnettet. Abonnenter som forsøker å ringe vil bare få meldingen: «Nettverket er opptatt».

Hensikten er å gi politiet bedre muligheter til å stanse kriminelle som er på flukt, ved at å hindre at de får ringt eller sendt beskjeder til hverandre.

Den norske IKT-bransjen er sterkt kritisk:

- Ingen vil fortelle oss hvilket omfang dette skal gjøres i. Er det en gang i året, eller ti ganger hver dag, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, til Aftenposten.

- GSM-nettet er samfunnskritisk infrastruktur. Politiet risikerer altså å slå ut trygghetsalarmen til en gammel dame og argumenterer med at det vil gjøre samfunnet tryggere, sier Hallstein Bjercke, prosjektleder i IKT-NOrge, til Aftenposten.

- Det er ikke gitt at bekjempelse av kriminalitet skal være hevet over alle andre funksjoner i samfunnet, sier Guri Wormdahl, informasjonsdirektør i Netcom, til Aftenposten.

Tross kritiske røster, er Samferdselskomiteen innstilt på å gi politiet muligheten til å midlertidig blokkere mobilnettet i utvalgte områder. Ifølge Aftenposten har de allerede levert sin innstilling til Stortinget, og den var enstemmig.

Les mer om saken hos Aftenposten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.