Vil slå ut mobilnettet under politijakt

Etter nyttår får politiet lov til blokkere mobilnettet når de jakter på kriminelle.

Vil slå ut mobilnettet under politijakt

Etter nyttår får politiet lov til blokkere mobilnettet når de jakter på kriminelle.

Mobiltelefonen har blitt et verktøy som få nordmenn klarer seg uten. Det er nå flere mobilabonnenter enn det er innbyggere i dette landet, og frustrasjonen er stor for mange når det ikke fungerer.

Etter nyttår kan det bli flere midlertidige driftsstans, men ikke fordi det ikke fungerer. Aftenposten skriver i dag at politiet skal få muligheten til å bruke støysendere til å blokkere mobilnettet. Abonnenter som forsøker å ringe vil bare få meldingen: «Nettverket er opptatt».

Hensikten er å gi politiet bedre muligheter til å stanse kriminelle som er på flukt, ved at å hindre at de får ringt eller sendt beskjeder til hverandre.

Den norske IKT-bransjen er sterkt kritisk:

- Ingen vil fortelle oss hvilket omfang dette skal gjøres i. Er det en gang i året, eller ti ganger hver dag, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, til Aftenposten.

- GSM-nettet er samfunnskritisk infrastruktur. Politiet risikerer altså å slå ut trygghetsalarmen til en gammel dame og argumenterer med at det vil gjøre samfunnet tryggere, sier Hallstein Bjercke, prosjektleder i IKT-NOrge, til Aftenposten.

- Det er ikke gitt at bekjempelse av kriminalitet skal være hevet over alle andre funksjoner i samfunnet, sier Guri Wormdahl, informasjonsdirektør i Netcom, til Aftenposten.

Tross kritiske røster, er Samferdselskomiteen innstilt på å gi politiet muligheten til å midlertidig blokkere mobilnettet i utvalgte områder. Ifølge Aftenposten har de allerede levert sin innstilling til Stortinget, og den var enstemmig.

Les mer om saken hos Aftenposten.

Til toppen