SIKKERHET

Vil sparke tre høytstående ministre etter IT-skandalen som rammer Sverige

Statsminister Stefan Löfven holder pressekonferanse i forbindelse med at sensitive opplysninger er på avveie fra det svenske transporttilsynet.
Statsminister Stefan Löfven holder pressekonferanse i forbindelse med at sensitive opplysninger er på avveie fra det svenske transporttilsynet. Bilde: Stina Stjernkvist/TT
26. juli 2017 - 12:08

Sveriges borgerlige opposisjon varsler mistillitsforslag mot tre av statsrådene i Stefan Löfvens sosialdemokratiske regjering etter IT-skandalen i Sverige.

– Flere statsråder har vanskjøttet sine ansvarsområder. Det bør få konsekvenser her og nå, sa leder for Centerpartiet, Annie Lööf, på en pressekonferanse onsdag.

Hesteinnkalling i Riksdagen

De tre statsrådene er infrastrukturminister Anna Johansson, innenriksminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist. Mistillitsforslaget kan bli reist i Riksdagen innen få dager etter en hasteinnkalling av representantene.

Forslaget kommer i kjølvannet av IT-skandalen i Transportstyrelsen, der sensitiv informasjon skal ha kommet i utenlandske hender i forbindelse med en outsourcing av IT-tjenesten.

Tror på flertall

Moderaternas leder Anna Kinberg Batra regner med at forslaget vil få flertall i Riksdagen.

– Det er vi som står her, men det har kommet fram at andre partier er misfornøyde med dette. Vi regner med å få flertall i Riksdagen, sier hun.

Det er den borgerlige Alliansen, som består av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna (tidligere Folkpartiet) og Kristdemokraterna, som står bak mistillitsforslaget.

Vänsterpartiet har tidligere vært åpen for mistillitsforslag, men det er ikke klart hvorvidt partiet vil støtte initiativet. Partiet varsler at det vil vente med å kommentere saken til torsdag.

Alliansen vil ikke kreve at hele regjeringen går av, men ifølge Jan Björklund fra Liberalerna er opposisjonen alltid forberedt på at det kan skje.

Dårlig kommunikasjon

Infrastrukturminister Anna Johansson har øverste ansvar for Transportstyrelsen, men ifølge Lööf har IT-skandalen vist at hun ikke har hatt kontroll over virksomheten, som anklages for å ha brutt lover og regler om datasikkerhet for at outsourcingen skulle gå raskere.

De to andre ministrene skal ha fått vite om skandalen i februar og mars 2016, et knapt år før Johansson, den ansvarlige ministeren, ble informert. Dette har skapt stor tvil om hvorvidt internkommunikasjonen i regjeringen fungerer.

Alliansen mener at alle de tre statsrådene har gitt blaffen i å ta ansvar.

– Jeg synes det er vårt ansvar som folkevalgte å markere raskt og resolutt at vi ikke aksepterer denne ansvarsløsheten, sier Annie Lööf.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.