Vil stanse iPad i USA

Kina-selskap krever forbud mot nettbrettet.

Vil stanse iPad i USA
Proview krever full stans i salget av iPad både i Kina og USA. Bilde: Scanpix/Reuters/Aly Song

Den gjeldstyngede kinesiske skjermprodusenten Proview trekker nå iPad-striden inn for en amerikansk domstol.

Etter gjennomslag for kravet om at de er den rettmessige eieren av iPad som varemerke ved flere domstoler i Kina, krever de nå salgsstans også i USA

Striden, som kan bli et mareritt for Apple, har bakgrunn i at Proview Technology allerede i 2000 registrerte varemerket «IPAD». De var også tidlig ute med et eget nettbrett, som ikke skal ha gjort nevneverdig suksess.

Ma Dongxiao, en advokat som representerer Proview, forsøker etter beste evne å svare pressen utenfor domstolen i Shanghai, der de denne uken forsøkte å stanse alt salg av iPad.
Ma Dongxiao, en advokat som representerer Proview, forsøker etter beste evne å svare pressen utenfor domstolen i Shanghai, der de denne uken forsøkte å stanse alt salg av iPad. Bilde: Scanpix/Reuters/Aly Song

Et søksmål mot Apples bruk av produktnavnet er nå anlagt ved en høyere domstol i delstaten California. Der hevder Proview at Apple «svindlet» til seg varemerket når de kjøpte rettighetene, ifølge Wall Street Journal.

Dette er striden

Proview Technology registrerte allerede i 2000 varemerket «iPAD» i Kina. De skal også ha lansert et eget nettbrett uten nevneverdig suksess.

Selskapets taiwanske avdeling solgte i 2009 rettighetene til iPad-varemerket videre til britiske IP Applications, som året etter solgte det videre til Apple for 35.000 britiske pund.

En domstolen i den kinesiske storbyen Shenzhen fastslo i desember at overdragelsen skjedde uten å involvere hovedkontoret i Kina, og at kontrakten om å selge varemerket således var ugyldig.

Deler av det ferske søksmålet i USA omhandler forhandlingene mellom IP Applicatons og Proview, sier anonyme kilder til Wall Street Journal.

I epostmeldinger Wall Street Journal har sett skriver en angivelig IP Application-representant til Proview at de ønsker å kjøpe rettighetene til iPad-navnet fordi det er en forkortelse av deres eget firmanavn, og at deres framtidige produkter ikke ville konkurrere med Proviews produkter.

Ifølge avisen blir Apple nå beskyldt av Proview for bevisst å ha forledet dem om det egentlige formålet med å kjøpe rettigheter til varemerket.

Apple er overhode ikke enig i påstandene fra Proview.

- Vi kjøpte de verdensomspennende rettigheter til iPad-varemerket for flere år siden. Proview nekter å hedre avtalen med Apple i Kina, og en domstol i Hong Kong har tidligere tatt vårt parti i denne saken, har Apple-talspersoner uttalt ved flere anledninger den siste tiden.

Proview har tidligere krevd at Kinas tollvesen stanser all import og eksport av Apples iPad, og i flere kinesiske byer har politiet fjernet nettbrettet fra butikkhyllene. Denne uken opplevde de imidlertid et tilbakeslag, da en domstol i Shanghai avviste et krav om å stanse iPad-salget også der. Saken er anket og følgelig ennå ikke avgjort.

    Les også:

Les mer om: