Vil stanse «nettets største løgn»

Sjekk hva du egentlig godtar i en lisensavtale.

Vil stanse «nettets største løgn»
«Ingen» orker å lese slike endeløse lisensavtaler, fulle av vanskelig juridisk sjargong. Målet må være å forenkle dette betraktelig, slik at brukerne kan forstå hva de godtar. Den nye nettjenesten ToS;DR mener de har svaret. Bilde: Per Ervland

Programvare og nettjenester har det med å inneholde lisensavtaler, lange som vonde år, som de færreste gidder å lese.

«Ved å registrere deg bekrefter du å ha lest og godtatt våre vilkår».

Vi har alle sett lignende formuleringer. Fordi folk flest klikker videre og lyver på seg å ha lest teksten, blir dette omtalt som nettets største løgn.

Den ubehagelige sannheten er at vilkårene du godtar kan inneholde svært urimelige bestemmelser. Den ellers uskyldige nettjenesten kan sikre seg eierskap og rett til å videreselge ditt innhold, for eksempel.

ToS;DR satser på en enkel sammenstilling av viktige vilkår og karakterer på nettaktører.
ToS;DR satser på en enkel sammenstilling av viktige vilkår og karakterer på nettaktører.

Dette ønsker nettstedet ToS;DR (Terms of Service; Didn't Read) å gjøre noe med.

«Karakterer»

Den nye tjenesten tar sikte på å gjøre publikum mer oppmerksomme på hva de faktisk godtar, gjennom å ramse opp de viktigste vilkårene.

Leverandørene blir også bedømt med karakterer fra A til E, omtrent slik hvitevarer og boliger blir energimerket.

Twitpic har som den første nettaktøren gjort seg fortjent til bunnplassering («klasse E»). Årsaken er at de forbeholder seg retten til å selge brukernes bilder, men også at bilder du ønsker å fjerne faktisk ikke blir slettet.

I motsatt ende av skalaen finner vi søketjenesten DuckDuckGo, som i motsetning til mer kjente alternativer verken lagrer søkene dine eller noen personlige data.

Foreløpig virker oversikten til ToS;DR ganske spinkel, men tjenesten er ikke planlagt offisielt lansert før på hackerkonferansen Campus Party 2012 i Berlin neste uke.

Fri lisens

Mannen bak prosjekter heter Hugo Roy. I et intervju med TechCrunch sier han at han klekket ut ideen på fjorårets Chaos-konferanse samme sted.

Ifølge Roy skal initiativet delvis være inspirert av Creative Commons, som tilbyr enkle sammendrag av lisenstekstene de har utarbeidet. Dataene hans er også utgitt under fri CC-lisens.

På veikartet for videreutvikling av tjenesten oppgir han blant annet et eget programmeringsgrensesnitt (API) for å hente ut data, samt muligheter for å abonnere på endringer.

    Les også:

Les mer om: