Vil stenge debatt-forumene om natten

Mange plages av anonym sjikane på nettet, og nattestengte forum kan være en løsning.

Vil stenge debatt-forumene om natten

Mange plages av anonym sjikane på nettet, og nattestengte forum kan være en løsning.

Det pågår en bred diskusjon om hvordan debatter på redaksjonelle nettsteder skal håndteres. Noen mener at alle debattinnlegg bør gå gjennom en forhåndsgodkjenning, mens andre mener det er godt nok å fjerne grove overtramp i ettertid.

Under et møte arrangert av Personvernkommisjonen torsdag i forrige uke, var både generalsekretær for Norsk Redaktørforening Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold og flere advokater til stede for å si sine meninger om hvorvidt dagens lover ivaretar pressens selvjustis og personvernet godt nok.

Øy er av den oppfatning at dagens regelverk bør endres med en ny medieansvarslov. Slik reglene er i dag er det lett å fraskrive seg redaktøransvaret, mener han. Spesielt mener han det mangler klare ansvarsregler for debatter på nettpublikasjoner.

Blant tiltakene for å få sterkere kontroll på nettdebattene foreslår Øy dette:

  • Filterprogram
  • Varsel eller stoppknapp
  • Moderatorer som kontrollerer nettdebatten
  • Stenging av nettdebatt om natten

Varselknapp og moderatorer er tiltak som fungerer i ettertid, det vil si etter at debattinnleggene er publisert. Mange skriver innlegg på sene nattetimer, og da kan grove upassende innlegg bli liggende lenge før de blir fjernet.

    Les også:

Til toppen