JUSS OG SAMFUNN

Vil stenge vannet for NSA

Datasenteret i Utah kan miste kjølingen.

Utah-politikere ønsker å stenge vanntilførselen til NSA-anlegget i byen Bluffdale når den nåværende kontrakten går ut. Bildet er fra en Greenpeace-protest mot anlegget i sommer.
Utah-politikere ønsker å stenge vanntilførselen til NSA-anlegget i byen Bluffdale når den nåværende kontrakten går ut. Bildet er fra en Greenpeace-protest mot anlegget i sommer. Bilde: Greenpeace
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. nov. 2014 - 09:49

Politikere i den amerikanske delstaten Utah vurderer å fremme et lovforslag som på sikt kan bety at vanntilførselen til NSAs store dataanlegg i Bluffdale, Utah, blir stengt. Dette skriver Wired, som siterer The Salt Lake Tribune. Det er ventet at lovforslaget vil bli stemt over ved Utah House of Representatives tidlig neste år.

NSAs anlegg i Bluffdale ble åpnet for omtrent et år siden. Datasenteret bruker vannet til kjøling av serverne, og det er beregnet at forbruket ligger på nærmere 3,8 millioner liter per dag. NSA har en avtale med Bluffdale om tilgang på billig strøm og vann, noe som ble gitt for å at den lille byen skulle få kontrakten. NSA skal i den forbindelse ha kommet med løfter om å handle i henhold til grunnloven.

– Vi vet alle at dette har blitt brutt, sier sponsor for lovforslaget, Marc Roberts, til The Salt Lake Tribune. Roberts representerer det Det republikanske partiet.

I lovforslaget forbys kommunene i Utah å tilby noen som helst støtte til enhver, føderal etat som driver med datainnsamling og overvåkning.

En eventuell lov vil ikke ha tilbakevirkende kraft, men avtalen NSA har med Bluffdale forfaller i 2021. Da kan det bli vanskelig for etterretningsorganisasjonen å opprettholde virksomheten i Bluffdale, med mindre det tas i bruk helt annen teknologi enn i dag.

Det avhenger dog av at lovforslaget blir vedtatt. Men ifølge The Salt Lake Tribune er det så langt lite motstand å finne mot forslaget i den lovgivende komiteen hvor Roberts er medlem. Men enkelte skal ha uttrykt noe bekymring, ikke for NSA, men for at delstaten regulerer hvem kommunene kan få selge vann til.

– Dette er ikke et lovforslag om et datasenter. Det er en lovforslag om borgerrettigheter, sier Joe Levi, viseformann i Davis County Republican Party, til The Salt Lake Tribune. Levi er også sjefredaktør for nettstedet Pocketnow.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.