JUSS OG SAMFUNN

Vil stoppe fråtsing i skattelister

Skattedirektør Svein Kristensen foreslår nye regler.

Vil ha slutt på åpne skattesøk: skattedirektør Svein Kristensen.
Vil ha slutt på åpne skattesøk: skattedirektør Svein Kristensen. Bilde: Moment Studio
4. nov. 2010 - 10:31

Den særnorske ordningen med full offentliggjøring av folks inntekt og formue skaper hver høst diskusjoner.

I dagens virkelighet er digitale skattesøk lett å koble med alt fra karttjenester og vennelister på Facebook, og nye kreative løsninger utfordrer intensjonen med åpenheten.

    Les også:

Kritikerne av offentliggjøringen mener åpenheten har gått for langt. Datatilsynet har allerede varslet at de vil foreslå nye metoder for å unngå det de mener har utviklet seg til grafsing og underholdning med skattelistene.

Skattedirektoratet følger nå opp. I brev til Finansdepartementet foreslår skattemyndighetene at tilgangen begrenses.

De ønsker ikke lenger at media skal ha søkbare skattelister i elektronisk form som et tilbud for publikum.

Vil ha slutt på åpne skattesøk: skattedirektør Svein Kristensen. <i>Bilde: Moment Studio</i>
Vil ha slutt på åpne skattesøk: skattedirektør Svein Kristensen. Bilde: Moment Studio

- Gjennom nye elektroniske muligheter er det skapt en helt annen bruk av listene enn det som i sin tid var hensikten. Dette har til dels uønskede konsekvenser for skattyter. Vårt forslag vil hindre misbruk av skattelistene, samtidig som vi sikrer åpenhet og mulighet for offentlig debatt, sier skattedirektør Svein Kristensen i en pressemelding.

Forslaget deres innebærer at skattelistene fremdeles vil være offentlig tilgjengelig i tre uker, men bare gjennom skatteetaten.no og kun etter tilgangskontroll via MinID. For å hindre uautorisert nedlastning vil de ha begrensninger på totalt antall søk eller et begrenset antall søk ved hver innlogging.

For å sikre åpenhet og diskusjon skal medier fremdeles få skattelistene elektronisk, og redaksjonene som mottar dataene skal godkjennes, som i dag. Det nye er at bruken av dataene reguleres, for å unngå skattesøk som nettjenester, hvis skattemyndighetene får det som de vil.

De ønsker også at de innføres sanksjoner mot de som bryter reglene, for eksempel at redaksjoner mister retten til å motta skattedata i en viss periode, eller dagbøter. Videre ønsker Skattedirektoratet at ordningen med papirlister på skattekontorene avvikles, for å hindre avfotografering eller scanning.

Direktoratet regner med at endringene vil kunne gjennomføres allerede neste høst hvis Finansdepartementet fremmer forslaget for Stortinget.

Bondeviks borgelige regjering strammet i 2004 inn reglene for offentliggjøring av skattelistene, mens den rødgrønne regjeringen gjeninnførte full åpenhet i 2007.

Arbeiderpartiet varsler nå at det kan være aktuelt å justere kursen, skriver Aftenposten.

- Vi er bekymret for utviklingen, som går i retning av uanstendig bruk av informasjonen. Mange medier har over lang tid lekt med ilden og strukket strikken vel langt når det gjelder hva skattelistene skal brukes til, sier Aps finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen til avisen.

Også SV skal være åpne for å justere kursen, blant annet av frykt for at opplysningene kan misbrukes av kriminelle.

Frp har flere ganger foreslått å forby offentliggjøring av skattetallene, fordi partiet mener det fører til økt mobbing, id-tyverier og bidrar til kriminalitet. Høyre ønsker også å begrense oppslag i skattelistene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Dermed er det politisk vilje og oppslutning nok på Stortinget til at reglene trolig blir endret, kanskje allerede fra neste høst.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.