TELEKOM

Vil stoppe gigantisk teleoppkjøp

AT&Ts oppkjøp av T-Mobile kan gå i vasken.

1. sep. 2011 - 08:26

Det amerikanske justisdepartementet meldte onsdag at de vil gå til domstolene for å få stoppet den amerikanske telekjempen AT&Ts oppkjøp av T-Mobile. Årsaken er at amerikanske myndigheter mener det kombinerte selskapet vil få en for dominerende posisjon i det amerikanske mobilmarkedet.

De frykter nemlig at kombinasjonen av den nest største og fjerde største aktøren vil ramme konkurransen og føre til høyere priser for amerikanske mobilkunder, melder Wall Street Journal.

AT&T betalte 39 milliarder dollar i aksjer og kontanter for å få tak i T-Mobile. Selger var Deutsche Telekom, som nå risikerer å måtte ta tilbake det amerikanske mobilselskapet tilbake. Bloomberg News melder at det er liten sannsynlighet for at de vil kunne oppnå den samme prisen til en annen kjøper. AT&T kjøpte T-Mobile under forutsetning av at relevante myndigheter godtok oppkjøpet.

Ifølge Wall Street Journal må imidlertid AT&T ut med seks milliarder dollar i kontanter dersom oppkjøpet havarerer. Men dette hindret ikke aksjekursen til Deutsche Telekom å falle tilbake nærmere fire prosent onsdag.

Utspillet fra justismyndighetene kommer bare få måneder etter at oppkjøpet ble annonsert og er det første store antitrust-grepet Obama-administrasjonen har foretatt seg. Spørsmålet som stilles er om dette viser en ny og mer aggressiv antitrust politikk fra amerikanske myndigheter.

Det er imidlertid ikke bare det amerikanske justisdepartementet har som har noe de skulle sagt i forhold til dette oppkjøpet. Også Federal Communications Commission (FCC) skal uttale seg. De har enda ikke behandlet saken ferdig, men i en kunngjøring fra styreleder i FCC, Julius Genachowski, kommer det frem at de er kritiske.

- Konkurranse er en essensiell del av FCCs lovpålagte tilsynsoppgave. Selv om prosessen ikke er ferdig så reiser dokumentasjonen FCC har på bordet seriøse spørsmål om hvordan denne transaksjonen vil påvirke konkurransen. En livlig konkurranse i markedet for mobile tjenester er vitalt for innovasjon, investeringer, økonomisk vekst og etablering av arbeidsplasser, uttalte Genachowski.

AT&T har imidlertid ikke tenkt å gi seg uten kamp. De gikk onsdag ut og sa at de var overrasket og skuffet over at myndighetene nå har tatt juridiske steg for å stoppe handelen. Dermed er det duket for flere rettsrunder. Analytikere som følger saken mener at sannsynligheten for at det blir et oppkjøp har falt fra 75 prosent til 25 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.