TELEKOM

Vil stoppe nye roaming-regler

Bekymret for teleselskapenes økonomi.

EUs digitalkommissær, Neelie Kroes, møter motstand i sin kamp for å fjerne roaming-avgiftene fra det europeiske telemarkedet.
EUs digitalkommissær, Neelie Kroes, møter motstand i sin kamp for å fjerne roaming-avgiftene fra det europeiske telemarkedet. Bilde: European Commission
30. sep. 2013 - 11:38

EUs mektige digitalkommissær, Neelie Kroes, har presset på for å skape ett harmonisert telemarked over hele Europa. Dette betyr blant annet døden for de lukrative roaming-inntektene som mobiloperatørene kan innkassere hver gang kunder beveger seg over landegrensene.

Men det er intern uenighet i EU om hvordan dette skal skje. Ifølge Wall Steet Journal har Storbritannia motsatt seg deler av planene som Kroes og resten av EU kommisjonen har sett for seg. I et notat som den amerikanske avisen fikk se fremgår det at Storbritannia heller vil gjøre endringer i dagens markedsstruktur innenfor dagens regelverk.

Dermed har Storbritannia inntatt den samme holdningen som de store telegigantene i Europa: De frykter nemlig at fjerningen av roadming-avgiftene vil påføre dem inntektstap i milliardklassen. Samtidig mener de at politikken som EU foreslår vil gjøre lite for å skape konsolidering i det europeiske markedet.

Også den franske teknologiministeren, Fleur Pellerin, har opponert mot planene. Hun mener EU bør konsentrere seg om nye reguleringer, et skjerpet skatteregime, for web-selskaper fremfor å oppdatere telekommunikasjons-reguleringene. Ifølge Wall Street Journal driver hun nå lobbyvirksomhet for å få med seg ministerkollegaer fra andre EU-land med seg på dette.

I notatet fra den britiske EU-delegasjonen fremgår det at de helst vil se at roaming-avgiftene forsvinner fra EU, men at dette bør skje gjennom endringer i dagens reguleringer, ikke at det kommer nye regler teleselskapene må forholde seg til. De britiske diplomatene sikter også til teleselskapenes økonomi, hvis gjennomgangstema har vært dårligere lønnsomhet.

Det er dermed langt fra sikkert roaming-inntektene forsvinner like raskt som svært mange forbrukere skulle håpe.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.