TELEKOM

Vil stoppe Teletilsynets makspris-vedtak

Tele2 og Network Norway får politisk støtte mot Teletilsynets vedtak om redusert makspris.

Politikerne har kommet på banen i kampen om teleoperatørenes pålagte termineringsavgifter.
Politikerne har kommet på banen i kampen om teleoperatørenes pålagte termineringsavgifter.
25. aug. 2008 - 08:50

Sluttkunder har mange teleoperatører å velge mellom, og det er med på å presse prisene.

Den viktigste priskonkurransen foregår imidlertid bak kulissene, og det dreier seg om termineringsprisene. De er i stor grad regulert av myndighetene, og styrt av Post- og teletilsynet (PT).

Termineringsprisen er prisen en mobiloperatør må betale per minutt når en av deres kunder ringer til en abonnent i en konkurrents nett. Dersom alle hadde lik termineringsavgift, ville det favorisert de største teleoperatørene fordi de ville mottatt mer enn de betalte. Myndighetene opererer derfor med differensierte makspriser, og dette har ført til mange store krangler blant teleoperatørene.

De store etablerte aktørene, som Telenor og Netcom er frustrert over det de mener er en stor forskjell mellom de og utfordrerne. Samtidig så er Netcom oppgitt over at de må operere med samme termineringsavgift som Telenor.

Utfordrerne på sin side er frustrert over at forskjellen er for liten, fordi de ikke vil klare å utfordre de etablerte hvis de ikke får drahjelp i form av differensierte termineringspriser.

Spesielt frustrerte er Tele2 og Network Norway. Teletilsynet har bestemt at deres termineringspriser skal ned fra dagens 1,15 kroner til 75 øre 1. juli 2010. På det tidspunktet må Telenor og Netcom nøye seg med 45 øre i termineringsavgift.

Selv om det er en relativt stor differanse, er det ikke nok for disse teleutfordrerne. De hadde regnet med å dra nytte av større differanser da de bestemte seg for å bygge et eget telenett i konkurranse med Telenor og Netcom.

- Dersom forslaget til de nye teleprisene blir stående, må vi vurdere på nytt om vi skal bygge mobilnett. Vi trenger litt fødselshjelp med bedre termineringspriser og håper vi kan beholde dagens termineringspriser en stund til, sier Haakon Dyrnes, administrerende direktør i Tele2 Norge, til Dagens Næringsliv.

Nå får de støtte av Høyre.

- Vi ønsker å gi et signal om behovet for å øke konkurransen på mobilnett. Et tredje mobilnett vil gi lavere priser for næringslivet og til forbrukerne, sier Torbjørn Hansen, stortingsrepresentant og næringspolitisk talsmann for Høyre, til Dagens Næringsliv.

Han setter spørsmålstegn ved teletilsynets vedtak, og stiller skriftlige spørsmål til samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) om saken.

EU ønsker å like termineringspriser, men Hansen og Høyre mener at situasjonen er annerledes i Norge enn i mange EU-land.

- Andre land har betydelig konkurranse på mobilnettsiden. Derfor er det nå viktig at myndighetene tilrettelegger for at vi får et nytt landsdekkende mobilnett, sier Hansen til Dagens Næringsliv.

Teletilsynet på sin side står inne for vedtaket sitt.

- Vi er definitivt for at det bygges et nytt landsdekkende nett. Hvis vi blir for rause overfor utfordrerne, blir det statssubsidering. Og det liker jeg dårlig, sier Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet (PT), til Dagens Næringsliv.

Termineringsavgiftene er ofte høyere enn hva sluttbrukerne betaler. Så lenge kundene ringer til hverandre innenfor deres nett så trenger de ikke å betale termineringsavgift, og de fleste teleoperatørene subsiderer minuttprisen når de ringer til en kunde i et annet nett.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.