DIGI.NO

Vil straffe NetCom for manglende utbygging

Willy Jensen i Post-og Teletilsynet vil gi NetCom bøter for manglende 3G-utbygging. Også Telenor risikerer sanksjoner.

27. mai 2004 - 09:52

Nyleg skrev digi.no at Telenor har bygd ut nye mobilnett som kan nå 1,5 millioner nordmenn. Det er i tråd med kravene i konsesjonen. digi.no har vært i kontakt med NetCom, men fikk aldri noen kommentarer på hvor langt de var kommet i utbyggingen.

I dag blir det kjent at NetCom ligger langt etter kravene i NetComs 3G-konsesjon. NetCom hadde forpliktet seg til å bygge ut 3G-nett som skal dekke hele 3,3 millioner nordmenn innen 31. mars 2004. Det har ikke NetCom greid. I dag har NetCom en dekning på drøyt 1,5 millioner mennesker.

Post og Teletilsynet melder i dag at NetCom bør ilegges bøter for manglende 3G-utbygging. Det fremgår av et brev sendt til samferdselsdepartementet:

"NetCom er, til tross for 15 måneders utsettelse, langt fra å møte utbyggingskravene i

konsesjonen. NetCom har heller ikke gitt tilgang til nettet for sluttbrukere. Disse bruddene på konsesjonsvilkårene bør sanksjoneres", skriver PT i brevet.

Manglende utbygging av UMTS-nettet førte til at Tele2 ble pålagt tvangsmulkt i 2002. PT anbefaler samferdselsdepartementet å vurderer tvangsmulkt i henhold til den europeiske ekomloven.

Også Telenor kan risikere sanksjoner. Selskapet har klart utbyggingskravene, men selskapet har ennå ikke åpnet nettet. Det kan ses på som en trenering og konsesjonsbrudd, mener PT.

"Telenor har møtt utbyggingskravene i konsesjonen. De har imidlertid ikke åpnet tilgang til nettet for sluttbrukere. Manglende lansering av nettet er således å anse som et brudd på konsesjonsvilkårene som kan sanksjoneres etter ekomloven kapittel 10".

NetCom har i konsesjonsavtalen forpliktet seg til å bygge ut 3G-nett som har en dekning på 75,7 prosent, eller 3, 365 millioner nordmenn. Dette kravet skulle vært oppfylt innen 31. mars 2004. Det har ikke NetCom klart. I dag har NetCom en dekning på 1,5 millioner personer, utfra basestasjoner som er i drift.

Telenor slipper billigere unna. Selskapet har ikke forpliktet seg for en like rask utbygging som NetCom. Telenor skulle dekke 1,5 millioner personer innen 31. mars, og det har selskapet klart. I dag har Telenor en dekning på 1,85 millioner personer.

NetCom slår tilbake mot PT. Informasjonsdirektør Guri Wormdahl sier til digi.no at selskapet opplever varslene om bøter som urimelige.

- Vi opplever det som urimelig å bli bøtelagt når vi nesten har oppfylt alle investeringene vi har lovet. Vi har stor tro på 3G, og mener det vi har gjort hittil viser det, sier informasjonsdirektør Guri Wormdahl i Netcom til digi.no.

    Les også:

- Kommer NetCom til å søke departementet om lemping av kravene i konsesjonen?

- Det er ikke noen umiddelbare planer om det. Vi kommer til å akselerere utbyggingstakten innen lanseringen i mars 2005.

- Vil NetCom få en dekning på 3,3 millioner personer ved lanseringen?

- Ja, vi jobber mot det som en målsetning, sier hun.

Hun ber om forståelse for at NetCom ikke vil åpne nettene før det kommer trafikk som kan gi inntekter. Hun viser til utbyggingen av Gprs (2,5G) i gsm-nettet, som NetCom hadde fullført allerede i februar 2001. Det er først i dag tjenestene tilpasset gprs blir tatt i bruk, fremhever Wormdahl.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Les brevet fra Post- og Teletilsynet til samferdselsdepartementet her:

Post- og teletilsynet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.