BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil streame norske lydbøker til Android

- iPhone kommer senere, sier Cappelen Damm til digi.no.

11. mai 2010 - 08:34

Det norske selskapet Aspiro satset opprinnelig på WAP-tjenester. Så gikk det i ringetoner, spill, søk og mobil-TV. Med en omsetning på over 400 millioner kroner er de nordisk markedsleder på innholdstjenester til mobil.

Det siste året har de fått aller mest oppmerksomhet med Wimp, det norske alternativet til musikkstreamingtjenesten Spotify.

Streaming av lydbøker

Plattformen som Aspiro har bygget opp får nå et nytt bruksområde, som ikke er veldig annerledes. De har inngått en eksklusiv avtale om streaming av lydbøker med Cappelen Damm.

Den nye tjenesten kalles Ordflyt, og skal etter planen lanseres i Norge til høsten. Egne mobilklienter er på vei.

- Vi stiller teknologien vår til rådighet. Dette er den samme teknologiplattformen som vi kjører Wimp på, forteller Aspiro-informasjonssjef Kristin Breivik Eldnes til digi.no.

Selskapet planlegger også å tilby dette til det europeiske markedet, andre forlag, lydbokklubber og andre forhandlere.

- Dette blir en abonnementstjeneste hvor du får tilgang til et utvalg av lydbøker. Det vil være et permanent utvalg av rettighetsfrie lydbøker, i tillegg vil vi velge ut titler som vi tror passer for kundene. Vi må inn i avtaler med enkeltforfattere for å få dette på plass, sier direktør Øisten Wahl i Cappelen Damm til digi.no.

Uavklart pris

Det blir også anledning til å kjøpe lydbøker digitalt. Slike titler kan du streame, enten over klient på PC, Mac eller mobil.

- Hva blir prisen for tilgang til å streame lydbøkene?

- Det er litt for tidlig å si hva dette vil koste. Først skal vi gå en runde med brukerne for å avklare konseptet. Vi må regne på dette når vi ser den endelige modellen, sier Wahl.

Android først

I likhet med musikkstreamtjenesten Wimp skal Ordflyt støttes av flere mobiltelefoner. Først ut er Android-plattformen, som får en egen app.

- Android er på plass. Vi vil bruke en variant av appen [Wimp] som er utviklet allerede. Så er det iPhone som er neste ut. Vi ser for oss å prøve å få utviklet støtte for flere mobiltelefoner, sier Cappelen Damm-direktøren.

Frykter ikke piratene

Med lydbøker er forlagene i dag sterkt utfordret av ulovlig nedlasting på nett, akkurat som film- og musikkbransjen før dem. Det er en smal sak å finne norske lydbøker på kjente piratnettsteder.

- Hvordan skal dere klare å utkonkurrere piratene?

- Vi har ikke et inntrykk av at piratkopiering av lydbøker er et veldig stort problemområde. Foreløpig forholder vi oss til det normale og relativt velfungerende markedet. Det blir sammenligningsgrunnlaget vårt, sier Øisten Wahl.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Ok. Lydbøkene er i ferd med å bli modernisert. De blir omsider tilgjengelig digitalt i lovlige tjenester. Hva med de norske e-bøkene - hvor blir det av dem?

- Der avventer vi om dette får momsfritak eller ikke, dette er fremdeles uavklart, sier Cappelen Damm-sjefen.

Kraftig vekst

Bransjestatistikk fra Den norske Forleggerforening viser at det norske markedet for lydbøker i 2008 var verdt 261 millioner kroner, opp 38 prosent fra foregående år. Tilsvarende internasjonal statistikk beregner at verdensmarkedet for lydbøker i 2008 omsatte for rundt en milliard dollar.

Lydbøker var det samme året også det bokområdet som vokste raskest i Cappelen Damm. I 2008 passerte forlagets lydbokomsetning 55 millioner, antall utgivelser totalt er over 500.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.