BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil Telenor ha 11 milliarder kroner?

Dersom Telenor vil ofre sin deltakelse i det irske mobilmarkedet kan selskapet putte 11 milliarder kroner i lomma. Tormod Hermansen må imidlertid bestemme seg senest onsdag.

Frode Eriksen
1. feb. 2001 - 14:41

Nok en viktig dato i Telenors historie er i ferd med å nærme seg. Denne gangen er det 7. februar det gjelder. Dette er siste frist for Telenor til å utøve sin put-opsjon overfor British TelecomPLC. Opsjonen gjelder Telenors aksjepost på 49,5 prosent i det irske mobilselskapet Esat Telecom og ble inngått som en del av en større avtale mellom selskapene for litt over ett år siden.

Det hele startet 1. desember 1999 da det da planlagte telekonsernet Telenor/Telia la inn et fiendtlig bud på Esat Telecom, selskapet som eide den andre halvparten av mobilselskapet Esat Digifone. Esat Telecoms hovedaksjonær, Dennis O'Brien avviste budet og endte til slutt med å selge hele selskapet til British Telecom. Telenor tok umiddelbar kontakt med sine britiske venner og klarte i løpet av få dager å få i stand en avtale som i dag viser seg å være gull verdt, ene alene på grunn av telekomaksjenes fallende aksjekurser gjennom år 2000.

For avtalen ble inngått mens aksjekursene var på topp og alle trodde de skulle for bli det. Avtalen består av tre alternativer gjør at Telenor enten kan bytte sine 49,5 prosent av aksjene i Esat Digifone mot 33 prosent av aksjene i Esat Telecom. Eller i tillegg til dette kjøpe seg opp til 49,99 prosent i Esat Digifone for 624 millioner dollar (5,553 milliarder kroner), eventuelt kan Telenor selge sin aksjepost i Esat Digifone for 1,2357 milliarder dollar (11,6 milliarder kroner), eller ti ganger Telenors investering i Irland.

Prisen på aksjene er allerede avtalt. Derfor er det lite tvilsomt at Telenor investerer over 5,5 milliarder kroner i det irske mobilmarkedet bare for å eie halvparten av selskapet der en allerede eier en tredel. Da er det mye mer sannsynlig at Telenor enten bytter til seg en tredel av Esat Telecom-aksjene eller selger.

Og hvorfor skulle ikke Telenor selge. Om British Telecom må betale 11 milliarder kroner til Telenor for denne aksjeposten, får Telenor en handlefrihet det ikke er mange forunt å få. Nemlig kontanter i et aksjemarkedet der det aller meste er billig. Svært billig.

Like før nyttår valgte Telenor å løse ut en annen opsjon selskapet hadde med British Telecom, som tilbakeførte 20 milliarder kroner til Telenor med en gevinst på 10 milliarder kroner. Dette gav Telenor en relativt komfortabel gjeldssituasjon.

Legger en til Esat-pengene kommer Telenor i en situasjon der en kan velge å investere, der andre ikke har råd.

For til sammen vil disse to opsjonene kunne gi Telenor en gevinst på 20 milliarder kroner. Et problem for Telenor kan være at det er British Telecom som må betale for aksjene. Selskapet er allerede gjeldstynget etter UMTS-investeringer ute i Europa. Telenor vil neppe selge Esat-aksjene om forholdet til British Telecom tar skade av det.

Men penger har som kjent en sterkere drivkraft enn kjønnsdriften.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.