Vil tilby 100 Mb/s over telefonkabelen

Den svenske internettleverandøren Bahnhof vil allerede i høst begynne å tilby kraftige VDSL-tjenester til privatkunder.

Den svenske internettleverandøren Bahnhof vil allerede i høst begynne å tilby kraftige VDSL-tjenester til privatkunder.

Mens de fleste internettbrukere her på berget jubler over å få tilgang til ADSL med en nedlastingshastighet på 1 til 2 Mb/s, er situasjonen en helt annen i de mest tettbebygde delene av Sverige. Aksesshastigheter på både 10 og 20 Mb/s har lenge blitt tilbudt.

Nå vil svenske Bahnhof gjøre forskjellen enda større. Selskapet, som nylig ble kjøpt opp av KN Telecom, vil i løpet av høsten tilby kunder internettaksess med en nedlastingshastighet på 100 Mb/s over telefonkabelen. Oppstrøms vil hastigheten være langt mer begrenset, trolig 1 til 2 Mb/s, ifølge svenske Internetworld. Svenske Bredbandsbolaget tilbyr 100 Mb/s i begge retninger, men dette krever fiber helt fram til kunden.

VDSL (Very High Rate Digital Subscriber Line) er ikke en teknologi for alle. For å oppnå den høyeste hastigheten er kravet at lengden på kabelen mellom kunden og sentralen ikke kan være lenger enn 500 meter. Bahnhof sier til Internetworld at selskapet først vil oppgradere sentraler der hvor interessen er størst eller hvor det bor flest mennesker. I løpet av et halvt år forventer selskapet at det vil kunne tilby tjenesten i de 15 største byene i Sverige.

    Les også:

Styreformann i KN Telecom, Andreas Norman, sier til Internetworld at prisen ennå ikke er helt fastsatt, men at den trolig vil havne på rundt 500 svenske kroner i måneden, i tillegg til 1500 kroner for etableringen.

- Det går ikke å ta mer av privatpersoner. Selskaper får betale mer, sier Norman.

Hva den jevne privatbruker skal med så høy båndbredde som det her vil tilbys, er litt uklart. Men mye tyder på at Bahnhof vil lansere egne båndbreddekrevende tjenester for disse kundene. Brukerne vil trolig få vansker med å finne andre innholdsleverandører som greier å tilby tjenester med så høy båndbredde over Internett.

Til toppen