JUSS OG SAMFUNN

Vil tilby skattekiste med offentlige data

- Modellen er god, sier IT-ministerens rådgiver Jørund Leknes.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) og hennes politiske rådgiver Jørund Leknes liker danskenes massive frislipp av data.
Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) og hennes politiske rådgiver Jørund Leknes liker danskenes massive frislipp av data.
7. sep. 2009 - 13:25

Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) ivrer for nettets delingskultur, med tilhørende frislipp av offentlige data.

Statsråden er ikke helt i mål, for ennå mangler selve krumtappen i systemet, nemlig de elektroniske kartene til Statens kartverk.

Disse er enn så lenge låst inn, og kun tilgjengelig for de som har råd til å bla opp for noe som i praksis allerede er bekostet over skatteseddelen.

Samtidig finnes det uante mengder med andre potensielle datakilder i offentlig forvaltning, som kunne skapt grobunn for helt ny næring og spennende nettjenester dersom de ble løftet frem og fritt tilbudt.

Det foregår særlig spennende ting i Danmark i disse dager som illustrerer dette. Den danske IT og telestyrelsen lanserte i forrige uke et nettsted som tilbyr over 900 ulike datakilder fra offentlig sektor i en stor oversikt.

Her kan utviklere boltre seg i alt fra oversikten over statsfinansierte kunstnere til direktørlønninger eller de siste tallene fra arbeidsmarkedet. Det er en gullgruve, bemerker danske Computerworld.

- Den danske modellen er god og det er nyttig å gjøre datakildene lettere tilgjengelig, svarer fornyingsstatsrådens politiske rådgiver Jørund Leknes, på spørsmål fra digi.no om de har vurdert noe tilsvarende her hjemme.

- I prinsippet bør all informasjon som er tilgjengelig etter offentlighetsloven eller informasjon som er offentlig etter andre regler fritt kunne tilbys, fortsetter han.

Leknes minner om at særlig kartdata og data med stor interesse for viderebruk er relevant. Han innrømmer også at det nok ikke er mindre interessante data å bolte seg i her til lands enn i den danske forvaltningen.

- Vi må både kjempe for at flere data skal være gratis tilgjengelig eller tilgjengelig til en lavere pris, og finne en måte å tilgjengeliggjøre dem på. SV har frigivelse av kartdata i sitt partiprogram, så vi får håpe at vi gjør et såpass godt valg at vi kan få dette inn i en «Soria Moria 2.0».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.