Vil tillate å bryte digital kopibeskyttelse

Kongressrepresentant Rick Boucher vil fremme et lovforslag som gjør det lovlig å bryte digital kopibeskyttelse dersom man ellers ikke bryter bestemmelser om opphavsrett.

Kongressrepresentant Rick Boucher vil fremme et lovforslag som gjør det lovlig å bryte digital kopibeskyttelse dersom man ellers ikke bryter bestemmelser om opphavsrett.

Rick Boucher sitter i representantenes hus i den amerikanske nasjonalforsamlingen, som demokrat fra delstaten Virginia. Under en innledning på "Future of Music Policy Summit" mandag, fortalte han at han er i ferd med å samle støtte til et lovforslag for å annullere bestemmelsene i DMCA - "Digital Millennium Copyright Act" - som forbyr enhver omgåelse av digital kopieringsbeskyttelse, uansett om formålet er legitim forskning eller lovlig kopiering for privat bruk. Med dette lovforslaget ville ikke FBI hatt hjemmel for å arrestere eller sikte Dmitry Sklyarov eller hans arbeidsgiver ElcomSoft Ltd, henholdsvis utvikleren og oppdragsgiveren for et program som gjør det mulig å bryte kopibeskyttelsen til Adobes e-bokformat.

Dersom lovforslaget vedtas, vil det igjen være lovlig for forskere og andre å bryte digital kopibeskyttelse, på den betingelsen at hensikten ikke er å bryte bestemmelsene om beskyttelse av opphavsrett. Den som bruker en kopibeskyttelsesbryter til å kopiere en e-bok eller en annen kopibeskyttet fil til egen bruk - for eksempel slik at den er tilgjengelig på både PC og hånd-PC - vil ikke kunne trekkes for retten. Kopiering for å spre materialet til andre vil fortsatt være en forbrytelse.

Boucher har lenge agitert mot DMCA. Han varslet allerede i juli 2001, noen dager etter arrestasjonen av Sklyarov, at han ville fremme et slikt lovforslag.

Utenlandske kryptografer har siden i sommer nølt med å delta i fagfora i USA, av frykt for at amerikanske myndigheter skulle bruke deres forskning rundt kopibeskyttelse som påskudd for vilkårlig arrestasjon. Mest oppmerksomhet vakte saken til nederlenderen Niels Ferguson - se artikkelen Ferguson: - Lett å knekke kopibeskyttelse av digital video.

Til toppen