Vil tvinge Finn.no til å åpne for privatpersoner

Det er bare meglere som får kjøpe boligannonser på Finn.no. Forbrukerrådet reagerer på forskjellsbehandling.

Det er bare meglere som får kjøpe boligannonser på Finn.no. Forbrukerrådet reagerer på forskjellsbehandling.

Eiendomsmeglere har hatt fri råderett på nettstedene Finn, Tinde og Zett på salg av boliger for privatpersoner.

Med unntak av salg av hytte eller bolig i utlandet, har Finn.no ikke gitt grønt lys til privatpersoner for salg av egne boliger. Dermed må privatpersoner betale dyre summer til eiendomsmeglere som krever skyhøye honorarer.

    Les også:

Datterselskapet Finn Eiendom er landets største formidler av boligannonser, og de fleste boliger som legges for salg blir lagt på internettportalen finn.no.

Underdirektør Vidar Holm i Forbrukerrådet sier til Finansavisen at flere nordmenn bør selge boligen på nett, og han reagerer kraftig på at markedets største salgskanal er lukket for privatpersoner.

Nå vil Holm se om det er mulig å kreve at Finn Eiendom endrer sin praksis slik at også privatpersoner kan annonsere på samme portalen. Det kan skje sammen med Forbrukerombudet.

Men det kan bli en tøff jobb. Konkurransetilsynet konkluderte i mai at Finn Eiendom har overholdt konkurranselovens regler, til tross for at privatpersoner er holdt utenfor.

Det som framover kan spisse konkurransen er nettmeglerne som tilbyr konseptene Selgboligselv.no og Advokatoppgjør har lansert nettjenester for salg av privatboliger.

Statsautorisert eiendomsmegler Tone Johansen i MNEF (medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund) tilbyr hjelp til kontraktarbeidet og oppgjøret, mens kjøperen ordner selv med annonsering og visninger.

Johansen har inngått en avtale med Finn.no i fjor med drahjelp fra Forbrukerrådet, noe som gjør det mulig for hennes kunder å annonsere boligen på Finn.no.

Til toppen