JUSS OG SAMFUNN

Vil tvinge søketjenester til å betale

Skal skape nye inntekter for spanske aviser.

Google News er blant tjeneste som kan bli berørt av det spanske lovforslaget som omtales i saken.
Google News er blant tjeneste som kan bli berørt av det spanske lovforslaget som omtales i saken. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. feb. 2014 - 14:14

Den spanske regjeringen har ifølge Reuters presentert et forslag til ny åndsverkslov som blant skal gjøre det mulig for landets nettaviser å kreve betaling for bruk av avisenes innhold i nyhetssøketjenestene til selskaper som Google og Yahoo.

Søketjenestene skal ikke måtte søke tillatelse om å bruke korte utdrag fra avisenes nyheter i egne nyhetsoversikter. Men de må betale det som omtales som «et rimelig vederlag». Det har ikke blitt sagt noe om størrelsen på vederlaget eller hvordan det skal beregnes.

Ifølge Reuters er også spansk presse inne i en langvarig nedgangstid hvor en rekke medier har måttet stenge og 9500 journalister har mistet jobben på fire år. Forslaget om betalingskrav fra søketjenestene er trolig tenkt som en måte å skaffe avisene nye inntekter.

– Vi er veldig fornøyde med åndsverksloven, som anerkjenner et langvarig krav fra nyhetsredaktører, sier Irene Lanzaco, underdirektør i Asociación de Editores de Diarios Españoles (AEDE), den spanske redaktørforeningen, ifølge Reuters.

Spørsmålet er om det vil fungere.

Også i Frankrike og Tyskland har myndighetene forsøkt å innføre lignende ordninger, men Google, i alle fall, har ikke noe ønske om å betale for den løpende bruken.

I Frankrike inngikk Google i fjor en avtale med medieselskapene om å betale en engangssum på 60 millioner euro til en fond som skal bidra til å utvikle franske medier på nettet.

Resultatet i Tyskland var at Google fjernet alle de tyske avisene fra Google News. Deretter kunne avisene som selv ville det, melde seg på igjen – selvfølgelig forutsatt at kravene om betaling ble lagt til side. Svært mange tyske aviser skal raskt ha meldt seg på igjen, siden trafikktapet ved ikke å være tilstede på Google News skal ha vært betydelig.

Google har gjort det klart at selskapet heller vil la være å bruke avisinnholdet enn å betale for det. Det er uklart hvordan det spanske lovforslaget vil kunne endre på dette.

Uansett er ikke avisenes betalingskrav i strid med den ferske EU-dommen som en gang for alle forteller at man ikke behøver tillatelse for å lenke til åpent, men opphavsrettsbeskyttet innhold på nettet. Den berører bare selve lenkingen, ikke utdragene av avisartikler som blir vist i nyhetsoversiktene.

Google skal ifølge Reuters ikke ha villet uttale seg om lovforslaget før selskapet har studert det. Men samme dag som lovforslaget ble kjent, arrangerte selskapet et seminar for medlemmene av Asociación Española de Editoriales de Publicaciones Periódicas (AEEPP), den spanske tidsskriftforeningen, om webverktøy som kan gi tidsskriftene økte inntekter. AEEPP representerer Spanias små og mellomstore utgivere. Seminaret er et resultat av en nylig inngått en samarbeidsavtale mellom AEEPP og Google om blant annet annonsering og synlighet i nettopp Google News.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.