FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil undersøke om Tiktok deler brukerdata fra USA med kinesiske myndigheter

Etterretningskomiteen i Senatet i USA tar til orde for en etterforskning av hvorvidt kinesiske myndigheter får tilgang til brukerdata fra amerikanske Tiktok-brukere.

Deler Tiktok amerikanske brukerdata med kinesiske myndigheter? Det skal nå undersøkes.
Deler Tiktok amerikanske brukerdata med kinesiske myndigheter? Det skal nå undersøkes. Foto: Lise Åserud/NTB
6. juli 2022 - 08:45

I et brev til leder Lina Khan i konkurransemyndigheten FTC ber senatorene i komiteen henne om å saumfare hvor godt videoappen verner om privat informasjon.

– Vi skriver dette som svar på rapporter om at individer i Kina har fått tilgang til data om amerikanske brukere, noe som er stikk i strid med offentlige utsagn, står det i brevet.

Kinesisk eierskap

Mobilappen Tiktok, der brukerne kan dele og se på videoer, er eid av det kinesiske selskapet Bytedance, som har hovedkvarter hovedstaden Beijing.

Det er velkjent at Tiktok samler inn store mengder data om brukerne, men selskapet har alltid hevdet at data om amerikanske brukere blir lagret på servere i USA som drives av amerikanske Oracle.

– Vi har snakket åpent om arbeidet vårt for å begrense tilgangen til brukerdata på tvers av regioner, og i vårt brev til senatorer i forrige uke var vi tydelige om vår framgang mot å begrense tilgangen enda mer gjennom samarbeidet med Oracle, sier en Tiktok-talsperson til AFP.

– Som vi har sagt flere ganger, ville Tiktok aldri delt amerikansk brukerdata med den kinesiske regjeringen, og det ville vi heller ikke gjort om vi ble spurt, heter det videre.

Forsøkte å tvinge fram salg

USAs tidligere president Donald Trump uttrykte flere ganger bekymring for sikkerheten rundt appens data og forsøkte å tvinge Bytedance til å selge programmet til Oracle.

Han utstedte også ordre om å forby plattformen i USA, men den trådte aldri i kraft og ble senere skrotet da Joe Biden tok over makta.

Biden har imidlertid bedt regjeringen vurdere den mulige risikoen forbundet med utenlandsk eierskap av sosiale medier og apper.

Brukerne endrer vaner, og når de vanene favoriserer Tiktok, må Facebook endre seg og bli mer lik Tiktok.
Les også

Facebook tar opp konkurransen mot Tiktok – ved å etterligne Tiktok

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.