Vil utlevere «Pentagon-hacker» til USA

Den britiske innenriksministeren går med på å utlevere «Pentagon-hacker» Gary McKinnon til USA.

Den britiske innenriksministeren går med på å utlevere «Pentagon-hacker» Gary McKinnon til USA.

Ifølge det amerikanske forsvaret har briten Gary McKinnon begått verdens mest ødeleggende datainnbrudd. Fra februar 2001 til mars 2002 skal han ha knekket fra 92 til 97 datasystemer og forvoldt skade på mellom 700 000 og 900 000 dollar. (Anslagene er ikke konsistente over tid: Pussig nok minkes skadeanslagene mens tallet på berørte nettverk øker.)

McKinnon ble arrestert i 2002, løslatt, og arrestert igjen i juni i fjor, for så å løslates igjen. Han har innrømmet hacking, men nekter for ødeleggelser. Han har påpekt at Pentagons IT-sikkerhet er kjent for å være betydelig under pari, og sa i et intervju med BBC at han stort sett gikk gjennom åpne dører. Han har hele tiden motsatt seg utlevering, og krever å bli stilt for retten i Storbritannia. Det bestrides ikke at McKinnon satt ved datamaskinen sin hjemme i England da hackingen foregikk.

Motivet for hackingen er oppgitt å være jakt etter tegn på at Pentagon skjuler bevismateriale om UFO-er. Det fant McKinnon ikke.

I mai i år leverte en britisk dommer en kjennelse om at McKinnon burde utleveres. I går kunngjorde innenriksminister John Reid at McKinnon skal utleveres. McKinnon erklærte at han vil motsette seg utlevering, og gjentok sitt krav om rettssak i Storbritannia.

McKinnon sa i et nytt intervju med BBC i går at han føler seg sviktet av den britiske regjeringen.

Saken er politisk betent i Storbritannia, fordi det er utbredt misnøye med utleveringsavtalen med USA. Avtalen oppfattes som ensidig, fordi erfaringen er at amerikanere som forbryter seg mot Storbritannia nærmest aldri blir utlevert, mens briter som forbryter seg mot USA utleveres på løpende bånd. Liberaldemokratene har tatt opp McKinnons sak som et utspill for å bidra til å endre avtalen.

Ifølge McKinnons advokat behøver ikke USA engang legge fram bevismateriale for å få britiske myndigheter med på en utlevering.

    Les også:

Til toppen